Zavárané mäso, či už ide o kuracie, morčacie alebo hovädzie vo vlastnej šťave, je dnes čoraz populárnejšou voľbou pre tých, ktorí hľadajú praktické, no chutné spôsoby, ako pridať bielkoviny do svojej stravy. Sú to tepelne spracované mäsové výrobky, ktoré sa často predávajú vo väčších kúskoch, kúpených vo vlastnej šťave a ochutených len minimálnymi prísadami ako čiernym korením a soľou. Prečo je táto možnosť stále viac obľúbená a aké sú výhody týchto produktov?
1. Praktickosť a rýchlosť: Jednou z hlavných výhod zaváraného mäsa je jeho jednoduchosť a rýchlosť prípravy. Stačí len otvoriť konzervu, vybrať si kúsok mäsa a môžete ho ihneď konzumovať za studena alebo z neho pripraviť svoje obľúbené jedlá. To robí zavárané mäso ideálnym riešením pre rýchly základ do teplej kuchyne alebo ako chutnú alternatívu k chlebíku.
2. Dlhšia trvanlivosť: Zavárané mäso má dlhšiu trvanlivosť v porovnaní s čerstvým mäsom, čo umožňuje jeho skladovanie na dlhšiu dobu bez obáv o znehodnotenie alebo skazenie. Táto vlastnosť robí zavárané mäso ideálnym doplnkom do zásoby potravín pre tie dni, keď nemáte čas alebo chuť nakupovať čerstvé suroviny.
3. Nutričná hodnota: Aj keď je tepelne spracované, zavárané mäso si zachováva väčšinu svojich nutričných hodnôt, vrátane bielkovín, železa a vitamínov skupiny B. To ho robí ideálnym zdrojom kvalitných bielkovín pre športovcov a ľudí, ktorí sa snažia udržať si vyváženú stravu.
4. Chuťová rozmanitosť: Okrem praktickosti a výživových hodnôt ponúka zavárané mäso aj širokú škálu chuťových možností. Od jemného kuracieho mäsa až po bohatšie hovädzie mäso, môžete si vybrať podľa svojich preferencií a vytvoriť rôznorodé jedlá.
5. Všestrannosť využitia: Zavárané mäso nie je len obľúbenou voľbou pre jedlá pripravované na teplý obed či večeru, ale môže sa tiež využiť ako rýchly snack alebo doplnok k ľahkému občerstveniu. Jeho všestrannosť využitia robí zavárané mäso obľúbenou voľbou nielen doma, ale aj pri cestovaní alebo na pracovisku.
Vzhľadom na svoju praktickosť, dlhšiu trvanlivosť, výživovú hodnotu a všestrannosť využitia je zavárané mäso stále populárnou voľbou pre tých, ktorí hľadajú jednoduché a chutné spôsoby, ako doplniť svoju stravu o kvalitné bielkoviny. Bez ohľadu na to, či sa rozhodnete pre kuracie, morčacie alebo hovädzie mäso, môžete si byť istí, že zavárané mäso prinesie do vášho jedálnička praktickosť a vynikajúcu chuťovú skúsenosť.
A na záver Vám predstavíme jeden jednoduchý recept, kde môžete využiť zavárané kuracie prsia vo vlastnej šťave ako základ pre lahodné jedlo:
Ingrediencie:
- 400 g zaváraného kuracieho mäsa
- 2 uhorky, nakrájané na malé kúsky
- 2 paradajky, nakrájané na malé kúsky
- 1 červená cibuľa, nakrájaná na jemné krúžky
- 2 vajcia, uvarené na tvrdo a nakrájané na kúsky
- ½ šálky kukurice alebo fazúľ
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
- soľ a čierne korenie podľa chuti
Pre jogurtový dressing:
- ½ šálky gréckeho jogurtu
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica dijonskej horčice
- 1 lyžička medu
- 1 strúčik cesnaku, jemne nasekaný
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Postup:
1. V miske zmiešajte všetky ingrediencie na jogurtový dresing a dôkladne premiešajte, až kým nezískate hladkú konzistenciu. Ochutnajte a prípadne dochuťte soľou a korením podľa chuti. Schovajte do chladničky, kým pripravíte šalát.
2. V miske zmiešajte zavárané kuracie mäso (pozor na odstránenie nadbytočnej šťavy), nakrájané uhorky, paradajky, cibuľu, vajcia a kukuricu alebo fazuľu. Ochutnajte soľou a korením podľa chuti.
3. Na servírovanie položte do misky alebo na tanier porciu kuracieho mäsového šalátu a polejte ho jogurtovým dresingom. Ozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou.
Tento jednoduchý a chutný recept na kurací mäsový šalát s jogurtovým dresingom je skvelý spôsob, ako využiť zavárané kuracie mäso a vytvoriť lahodné, zdravé a vyvážené jedlo pre celú rodinu. Podávajte ho ako ľahkú večeru alebo obed a užívajte si jeho sviežu chuť!