Ktorý druh mäsa je najzdravší? Pripravili sme pre vás prehľad nutričných hodnôt jednotlivých druhov mäsa a zistili, ktoré mäso je najzdravšie. Ak patríte k tým jedincom, ktorí majú mäso na tanieri každý deň, zvýšte pozornosť. Na trhu máme niekoľko druhov mäsa a každé sa vyznačuje inou chuťou a výživovými hodnotami. Ako si však vybrať tak, aby vám porcia chutila, doplnila vaše telo o potrebné proteíny a nebola škodlivá? Čítajte ďalej.
Kuracie, slepačie a morčacie mäso patrí medzi najchudšie
Vo svete patrí kuracie medzi najčastejšie konzumované mäso. Je to aj z toho dôvodu, že pre príklad, kuracie prsia majú na 100 gramov až 22 gramov proteínu a iba 1,2 gramu tuku. Ide o obľúbené mäso športovcov, ktorí chcú, aby im rástla svalová hmota. Kuracie mäso sa teda považuje za zdravé mäso. Dajte si však záležať na tom, odkiaľ pochádza a v akých podmienkach bolo chované. Ešte viac ako kuracie, morčacie mäso patrí medzi najzdravšie. Je veľmi ľahko stráviteľné a obsahuje minimum tuku.
Menej konzumované králiky sú tiež zdravé a ľahko stráviteľné s nízkym obsahom cholesterolu. Pozornosť však chceme upriamiť na konzumáciu rýb, ktoré patria tiež medzi veľmi zdravé mäso práve pre vysoký obsah omega-3 mastných kyselín. Za najzdravšiu rybu považujeme lososa. Avšak, nepreháňajte to s konzumáciou bahenných rýb, ako je kapor. V ich tele bývajú často nahromadené dopadové a toxické látky.
Čo však nezdravé mäso? Bravčové nepatrí medzi pre vysoký obsah tuku medzi druh mäsa, ktorý by sme vám odporúčali jesť každý deň. Neprospieva nášmu cievnemu systému a môže spôsobiť vznik rakoviny. Naopak, hovädzie stojí za zmienku. Nízky obsah tuku a vysoký obsah bielkovín ho zaraďujú opäť medzi obľúbené mäso športovcov. Pozornosť by sme však chceli upriamiť na pôvod hovädzieho mäsa a jeho vek. Ide o staršie mäso v ktorom sa počas chovu dobytka môžu nahromadiť škodlivé látky.