logo

Blog

<<  50/70 >>

Grilovacia sezóna. Tipy na úspešnú grilovačku!

Grilovacia sezóna. Tipy na úspešnú grilovačku!

Grilovať možno od skorej jari do neskorej jesene. Keďže kuracie stehienka, krídelka či prsia sú obľúbeným mäsom na grilovanie, rozhodli sme sa vám ponúknuť zopár tipov, aby boli ešte chutnejšie a celá akcia sa vydarila. Nech sa páči, čítajte.

Vhodné mäso

Na grilovanie sa hodia rôzne druhy mäsa. Taktiež hydina, a z hydiny najmä kuracina – kuracie krídla, dolná aj horná časť stehien a kurča v celku. Mäso by pred naložením do marinády a pred grilovaním malo byť poriadne rozmrazené, alebo ešte lepšie, čerstvé. Zmrazené časti sa nemusia dostatočne prepiecť a marináda sa v nich rozriedi. A síce marinované mäso vydrží dlhšie, v hotových výrobkoch môže byť ňou prekrytá čerstvosť mäsa.

Koreniny, bylinky, omáčky a marinády

Existuje viacero receptov na chutnú marinádu, ale takisto si môžete zaexperimentovať. Zohľadnite pri tom, že med, resp. cukor podporuje tvorbu škodlivých látok, ktoré vznikajú v mäse pri vysokých teplotách. A naopak, kyselina rozmarínová, ktorá sa nachádza v rozmaríne, tymiane, bazalke, majoráne, šalvii a mäte, tieto látky eliminuje. Kyslé zložky (ocot, citrón) mäso zmäkčujú.

Extra tip: Vyskúšajte jednoduchý recept zo zmesi spomínaných byliniek, citrónovej šťavy, olivového oleja a vody.

Marináda môže obsahovať tiež čierne korenie, roztlačený cesnak, bobkový list,... každému podľa chuti. Kurčatá ako jediné sa môžu pred grilovaním aj soliť. Ak nemáte striekačku na hlbší transport koreninovej zmesi do mäsa, vhodnejšie sú tekuté dochucovadlá – z hotových výrobkov napr. Worchestrová omáčka, BBQ omáčka, Tabasco, alebo cesnaková pasta. Petržlenovú vňať, čerstvú bazalku alebo kôpor je lepšie k mäsu pridávať, až keď je ugrilované.

Marinádou a fóliou prekryté mäso by malo v chladničke odpočívať celú noc, no ak ide o kuracinu, stačia jej 2-3 hodiny pred grilovaním.

Postup

Aby sa mäso neprilepilo na rošt, pred uložením na gril ho potrite olejom, ktorý sa tak ľahko neprepáli (repkový, olivový, zmiešaný). Olej môžete využiť i na priebežné potieranie mäsa alebo miňte zvyšnú marinádu. K hydine sa hodí tiež rozpustená kačacia masť, no vo všeobecnosti je úplne nevhodné maslo.

Mäso ukladajte na čistý a rozpálený rošt – drevené uhlie je dobre prehorené cca. po 30-tich a brikety až po 60-tich minútach, ale zato dlhšie udržia stabilnú teplotu (30-90 min.). Počas grilovania do mäsa nepichajte a ani nerežte, aby z neho nevytiekla šťava. Hotové je v prípade celého kurčaťa asi za hodinu a pol, v prípade krídeliek a stehien asi za 15-30 minút.

Po vypnutí grilu kuracie kúsky nechajte cca. 3 minúty odležať pod alobalom – budú ešte krehkejšie a šťavnatejšie. Celé kura potrebuje odstáť 10 až 15 minút.

Výber a umiestnenie grilu

V prvom rade si vyberajte zariadenie, ktoré je certifikované. Plynové a elektrické grily sú bezpečnejšie ako tie na uhlie, avšak nedodajú mäsu očakávanú chuť a vôňu. Dbajte na stabilitu grilu a umiestňujte ho do závetria – vyvarujete sa tak plameňom, ktoré by mohli vzplanúť pri náhlych nárazoch vetra a následne spôsobiť požiar. Gril by mal mať na zadnej strane veternú clonu. Ďalej si všímajte, či je možné na grile nastavovať vzdialenosti roštov od uhlia, či má dostatok odkladacej plochy, jednoducho sa s nim manipuluje (čistenie, prenosnosť, rozkladanie a skladanie), a či sú komponenty z odolných a nehrdzavejúcich materiálov.

Extra tip: Na grilovanie kurčaťa vcelku je najlepšie použiť stojan, resp. držiak na kurča a okrúhly gril so zatváracím poklopom.

Žiadne urýchľovače horenia

Možno patríte k tým, ktorí pre lepšie horenie polievajú uhlie alkoholom alebo benzínom – toto však dobrý nápad nie je! Nehody sa často stávajú práve pre používanie rôznych urýchľovačov horenia. Uhlie či brikety poukladajte do pyramídy a podpaľujte dlhými zápalkami. Ak sa rozhodnete použiť podpaľovač, uložte ho do stredu a uprednostnite taký, ktorý je vyrobený len z dreva, príp. parafínu. Na rozdúchanie plameňov nepoužívajte fén.

Extra tip: Tesne pred grilovaním môžete k uhliu vložiť jedľové alebo borovicové vetvičky (nie šišky), dodávajúce celej akcii špecifickú atmosféru, nehovoriac o špecifickej vôni a chuti mäsa.

Deti, horľavé predmety a oblečenie držte bokom

Do polomeru 3 metrov od grilu sú tabu papierové servítky, plastové tašky, igelitové vrecúška, suché rastlinky, a pod. Takisto si na grilovačku neobliekajte ľahko horľavé oblečenie zo syntetických materiálov a radšej si zožeňte zásteru či rukavice určené špeciálne na grilovanie.

Loptové hry, naháňačka, schovávačka,... to všetko je v blízkosti grilu nebezpečné. Na grile sa môže niekto popáliť alebo sa gril aj s obsahom môže na niekoho prevrátiť. Deti určite nenechávajte bez dozoru a pre istotu majte pripravené aj vedro s vodou a lekárničku.

Ostatné náčinie

Používajte vhodné grilovacie náradie, teda náradie určené na tento druh činnosti. Zídu sa vám napr. nerezové napichovadlá a ihly, kliešte, obracačka, vidlička a štetec na potieranie, ktoré sa dajú kúpiť jednotlivo alebo ako sada v kufríku či taške. Okrem toho ešte odporúčame dúchadlo, kefu na čistenie grilu a striekačku na vstrekovanie marinády priamo do mäsa, čím sa zabezpečí jeho rovnomerná chuť.

Extra tip: Aby neboli kuracie krídla alebo stehná príliš suché, poslúži vám grilovacia tácka. Tá tiež zabráni odkvapkávaniu tuku do ohňa. Pre dosiahnutie typického grilovacieho vzhľadu, keď má mäso pásy od roštu, postačí, ak ho na rošt položíte až tesne pred dopečením. Pri grilovaní väčších kusov zas oceníte teplomer, vďaka ktorému ľahko zistíte, či je mäso hotové, bez potreby doň pichať vidličkou alebo ho rezať. Teplota v jadre 45-60°C znamená, že je krvavé, 60-70°C – ružové a 75-85°C – prepečené akurát.


Fotogaléria


Zdielajte na sociálnych sieťach
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email 

<<  50/70 >>



Nastavenie súborov cookies
Na fungovanie našej webovej stránky používame nevyhnutné cookies (essential cookies) umožňujúce realizovať základné funkcionality webovej stránky. Tieto cookies môžete zakázať zmenou nastavení Vášho internetového prehliadača, čo však môže ovplyvniť fungovanie webovej stránky. Radi by sme tiež využívali dobrovoľné cookies (non-essential), ktoré nám pomôžu zlepšiť fungovanie našej webovej stránky. Pre ich povolenie, prosím, odkliknite súhlas.
Ochrana osobných údajov  |  Informácie o cookies
Súhlasím Prispôsobiť Odmietnuť
<Naspäť
Podrobné nastavenie cookies
Súbory cookie používame na zabezpečenie základných funkcií stránky a na zlepšenie vášho používateľského zážitku. Svoj súhlas pre každú kategóriu môžete kedykoľvek zmeniť.
<Nevyhnutné cookies
 
Technické súbory cookies sú nevyhnutné pre správne fungovanie našej webovej stránky. Tieto sa využívajú najmä na uchovávanie Vašich produktov v košíku, zobrazovanie obľúbených výrobkov, nastavenie Vašich preferencií a nákupného procesu. Pre využívanie technických cookies nepožadujeme Váš súhlas, ale spracúvame ich na základe nášho oprávneného záujmu. Váš prehliadač môžete nastaviť tak, aby blokoval alebo Vás upozorňoval na takéto súbory. V takom prípade však nemusia niektoré časti našej webovej stránky správne fungovať.
<Analytické cookies
 
Analytické cookies nám umožňujú meranie výkonu a počet návštev našej webovej stránky.
<Marketingové cookies
 
Marketingové cookies sú využívané reklamnými a sociálnymi sieťami na prispôsobenie zobrazovaných reklám tak, aby pre vás boli čo najzaujímavejšie.
Povoliť všetky Povoliť zvolené Odmietnuť
Uložiť Odmietnuť