logo

Blog

<<  6/28 >>

6 presvedčivých dôvodov, prečo si obľúbiť práve hydinové mäso

24.5.2021 09:30

6 presvedčivých dôvodov, prečo si obľúbiť práve hydinové mäso

Pokúsili sme sa na jednom mieste zhrnúť čo najviac predností hydiny oproti iným druhom mias. Ten, kto uprednostňuje konzumáciu hydinového mäsa, robí niečo dobré nielen pre seba, ale aj pre celú spoločnosť, resp. menej zaťažuje našu planétu.

1. Chov a spracovanie hydiny z pohľadu udržateľnosti

K najviac preferovaným mäsám patrí bravčovina, hovädzina a hydina. Pozrime sa, aký je dopad produkcie daného mäsa na životné prostredie: Na vyprodukovanie jedného kilogramu hovädziny je potrebných cca 14 kg krmiva, 15.000 l vody (to čo zvieratá vypijú, plus na vypestovanie ich potravy), je nutné obhospodarovať plochu o veľkosti 27 m2 a vznikne uhlíková stopa 20,65 kg ekvivalentu CO2 (ekvivalent CO2 vyjadruje veľkosť uhlíkovej stopy v jednotkách hmotnosti, resp. množstvo emisií skleníkových plynov, pričom je každému plynu priradený potenciál globálneho otepľovania v pomere k potenciálu klimatického otepľovania oxidu uhličitého). Kilogram bravčového mäsa predstavuje spotrebu 3 kg krmiva, 6.000 l vody a uhlíkovú stopu 7,99 kg ekvivalentu CO2. Na kilogram hydiny pripadajú 2 kg krmiva, v priemere 3.900 l vody, veľkosť obhospodarovanej plochy 8 m2 a uhlíková stopa 4,22 kg ekvivalentov CO2.
Jednoznačným víťazom spomedzi týchto i ostatných druhov mias je hydinové mäso, ktorého produkcia je k životnému prostrediu najohľaduplnejšia.

Negatívne environmentálne dopady výroby mäsa môžu znížiť farmári napr. tým, že zvieratá nebudú kŕmiť kŕmnymi zmesami, ktorých zložky treba dovážať – povedzme, že sóju nahradia rovnako výživnou fazuľou alebo kukuricou. Alebo začnú využívať časť zvieracieho trusu ako ideálne prírodné hnojivo.

2. Hydinové mäso je diétne

Vo všeobecnosti sa hydinové mäso považuje za najchudšie, čo je pravda, i keď v rámci neho existujú rozdiely. Z hydiny obsahujú najmenej tuku morčacie prsia a len o málo viac kuracie prsia. Za hydinovým mäsom nasleduje králičie mäso, teľacina, chudé hovädzie mäso, mäso z diviny,... a až úplne na konci rebríčka sa nachádza bravčové mäso. Avšak omnoho dôležitejšie je, že hydina sa okrem nasýtených tukov vyznačuje pomerne vysokým podielom nenasýtených mastných kyselín, alebo ináč – tzv. dobrými tukmi. V závislosti od kvality má aj najnižšiu hladinu škodlivého cholesterolu.

3. Hydinové mäso je výživné

Kuracie, morčacie alebo slepačie mäso je jedným z najvýznamnejších zdrojov bielkovín. Z mäsa je možné získať takmer všetky dôležité aminokyseliny (základné stavebné jednotky proteínu), vrátane esenciálnych. Pomer jednotlivých aminokyselín je v kuracom mäse optimálny.  V súvislosti s bielkovinami sa často spomína ich biologická hodnota (percentuálny údaj, koľko telu vlastnej bielkoviny si dokáže organizmus vytvoriť zo 100 g prijatej potravinovej bielkoviny) – bielkovinu z kuracieho mäsa dokáže ľudský organizmus využiť až na 96 %, z hovädzieho mäsa na 68 %.

Zároveň sa z mäsa lepšie vstrebáva železo. Nie je pravda, že hydina obsahuje málo železa, jeho množstvo je porovnateľné s množstvom v bravčovine či hovädzine. V hydinovom mäse sa ďalej nachádzajú najmä minerály draslík, horčík, fosfor a vápnik, vitamín B1 (ale aj ostatné vitamíny skupiny B), A vitamín a karotenoidy. Konkrétne množstvo minerálov, vitamínov a stopových prvkov sa môže odlišovať podľa toho, či zviera malo voľný výbeh a kvalitnú stravu. 

4. Hydinové mäso je ľahko stráviteľné

Hlavný proces trávenia sa odohráva v žalúdku – tam sa potrava zdrží približne od dvoch do šesť hodín. Spodná hranica platí pre stravu bohatú na sacharidy, horná hranica pre vysoko tukovú stravu. Z toho logicky vyplýva, že chudé morčacie mäso strávime oveľa skôr ako kuracie stehná s kožou alebo slaninu. Na druhej strane, vďaka vysokému obsahu bielkovín a minime sacharidov, ani tak skoro nevyhladneme. Vstrebávanie živín prebieha prevažne v tenkom čreve.

5. Rýchla tepelná úprava

Nakrájané kuracie filé alebo naporciované krídelka a kuracie stehná sú hotové od 15 do 45 minút, celé kurča sa upečie maximálne za hodinu a pol. Podobne je to aj s bravčovým mäsom, ale určite dlhší čas budete potrebovať na prípravu hovädziny.

6. Dobrá dostupnosť

Na rozdiel od králičieho a teľacieho mäsa, ktoré sú tak ako kuracina a morčacina rovnako vhodné aj pre deti, je hydinové mäso oveľa dostupnejšie. Nájdete ho v regáloch každého supermarketu za pomerne nízku cenu. Otázkou ostáva, či je najnižšia cena vždy najvýhodnejšia. Ďalšou možnosťou je nákup priamo od farmárov.

Rozdiely nie sú len medzi hovädzinou, bravčovinou či hydinou, ale aj v kvalite v rámci samotného druhu. Nie každý má nablízku slepačiu farmu, ale ak existuje spôsob, ako si zadovážiť poctivé farmárske kurča, morku, kačku či hus, určite neváhajte. Takáto hydina má oveľa intenzívnejšiu chuť, menej škodlivých a viac výživných látok.


Fotogaléria


Zdielajte na sociálnych sieťach
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

<<  6/28 >>



Súbory cookie používame, aby sme zabezpečili čo najlepšie prezeranie našich webových stránok. Ďalšie informácie nájdete na stránke ako používame súbory cookies