Kačacie mäso je často prehliadaným pokladom na našich tanieroch. Svojou jemnou chuťou a výživovými výhodami by si však určite zaslúžilo viac pozornosti. V tomto článku sa pozrieme na výhody zahrnutia kačacieho mäsa do svojej stravy a ponúkneme niekoľko chutných zdravých receptov, ktoré vám pomôžu túto lahôdku správne využiť.
Kačacie prsia sú jedným z najobľúbenejších kúskov kačacieho mäsa. Sú bohaté na bielkoviny, ktoré sú esenciálnou súčasťou našej stravy, pretože pomáhajú budovať svaly, regenerovať tkanivá a udržiavať správnu funkciu organizmu. Navyše, kačacie prsia majú nižší obsah tuku v porovnaní s inými druhmi mäsa, čo ich robí skvelou voľbou pre tých, ktorí dbajú na svoju postavu. Nehovoriac o tom, že TOP-FARM ponúka vykŕmené kačacie prsia Margret pre najnáročnejších jedákov.
Ingrediencie:
- 2 kačacie prsia
- 2 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- 2 lyžice nasekanej čerstvej šalvie
- 2 lyžice nasekaného čerstvého rozmarínu
- 2 lyžice masla
- soľ a korenie podľa chuti
Postup:
1. Predhrejte rúru na 180 stupňov Celzia.
2. Kačacie prsia osoľte a okoreňte podľa chuti.
3. Vložte ich do pekáča a na vrch pridajte nasekané bylinky a malé kúsky masla.
4. Pečte v rúre asi 25-30 minút, alebo kým mäso nebude pevné a šťavnaté.
5. Podávajte s prílohou podľa vlastného výberu.
Kačacie stehná sú ďalšou lahodnou časťou kačíc. Sú plné živín, ako sú vitamíny B, železo a zinok. Vitamíny B sú dôležité pre energetický metabolizmus, zinok podporuje imunitný systém a železo je nevyhnutné pre správnu tvorbu červených krviniek. Ak si vyberiete naše vykŕmené kačacie stehná, užijete si správnu chuť kačaciny.
Ingrediencie:
- 4 kačacie stehná
- 1/4 šálky sójovej omáčky
- 2 lyžice medu
- 2 strúčiky cesnaku, nasekaného na plátky
- soľ a korenie podľa chuti
Postup:
1. V miske zmiešajte sójovú omáčku, med, nasekaný cesnak, soľ a korenie.
2. Kačacie stehná potrite touto marinádou a nechajte marinovať aspoň 30 minút.
3. Pečte stehná v rúre na 180 stupňov C asi 40-45 minút, občas ich potrite marinádou počas pečenia.
4. Podávajte s čerstvou zeleninovou prílohou.
Kačacia pečienka môže byť pre niektorých ľudí odvážnou voľbou, ale je to vynikajúci zdroj vitamínov A, C a D, ako aj minerálov ako selén a železo. Vitamín A je dôležitý pre zrak, vitamín C podporuje imunitný systém, a vitamín D je nevyhnutný pre zdravie kostí. S našou vykŕmenou kačacou pečeňou známou aj ako foie gras máte zabezpečenú lahodnú chuť tejto špeciality.
Ingrediencie:
- 4 kúsky kačacej pečienky
- 2 jablká, nakrájané na plátky
- 1/2 šálky jablkovej šťavy
- 2 lyžice medu
- soľ a korenie podľa chuti
Postup:
1. Na panvici opečte kačaciu pečienku z oboch strán, kým nebude zlatohnedá.
2. Do panvice pridajte nakrájané jablká a restujte ich krátko.
3. Pridajte jablkovú šťavu, med, soľ a korenie a nechajte vrieť, kým omáčka nezhustne.
4. Podávajte s jablkami na vrchu.
S touto trojicou kačacích receptov môžete zdravo a chutne zaradiť kačacie mäso do svojej stravy. Sú nielen výborné na chuť, ale aj zdravé a plné výživných látok. Nezabudnite však na rozmanitosť vo svojej strave a kombinujte kačacie mäso s rôznymi druhmi zeleniny a obilnín pre optimálnu výživu. Bon appétit!