logo

Blog

<<  8/20 >>

Tipy k uskladneniu, zamrazovaniu a rozmrazovaniu hydiny

12.12.2020 17:59

Tipy k uskladneniu, zamrazovaniu a rozmrazovaniu hydiny

Je celkom bežné a prirodzené robiť si zásoby jedla na dva týždne dopredu. Niektoré potraviny, vrátane hydinového mäsa, vám pri správnom skladovaní vydržia oveľa dlhšie. Na čo dbať, ak chcete aj po čase konzumovať kvalitné – zdravotne a chuťovo nezávadné mäso z hydiny?

Všeobecné zásady

V prvom rade si treba už pri prevoze uvedomiť, že hydinové mäso je veľmi citlivé na zmeny teplôt. Z tohto dôvodu odporúčame používať termotašku alebo chladiaci box na prepravu jedál a nápojov. A samozrejme, aj doma skladovať mäso v tme a pri určenej teplote. Ďalším dôležitým bodom je zabrániť prípadnej kontaminácii. Na každom mäse, a teda aj hydinovom, sa môžu nachádzať choroboplodné zárodky. Od ostatných potravín hydinu oddeľte a pri manipulácii s ňou dodržiavajte základné hygienické opatrenia.

Chladnička

- Pri skladovaní hydiny v chladničke by teplota nemala presahovať + 4 °C. Najvyššia je v hornej časti chladničky, a najnižšia v spodných priečinkoch. Morčacie prsia, kuracie stehná či celá sliepka patria naspodok.

- Mäso môžete skladovať v pôvodnom, avšak v uzavretom a neporušenom obale. Vyhraďte si naň extra box.

- Umiestnenie mäsa do spodného a separátneho boxu má význam aj preto, že sa pri prípadnom vylučovaní a kvapkaní šťavy nekontaminujú potraviny, ktoré pred konzumáciou dostatočne tepelne neupravujeme.

- Surové hydinové mäso vydrží v chladničke cca. 2 dni.

Zamrazovanie

- Čerstvosť mäsa predĺžite zmrazením na minimálne - 18 °C.

- Ak mäso neplánujete v blízkej dobe spracovať, zamrazte ho čo najskôr. Určite nečakajte do posledného dňa dátumu spotreby.

- Pred zmrazením hydinu neumývajte, nanajvýš osušte jednorazovým papierovým obrúskom.

- Čerstvé mäso od mäsiara, resp. farmára zabaľte do špeciálnych vreciek na mrazenie. Za mraziace vrecká je vhodné vymeniť aj originálny obal mäsa zo supermarketu. Vrecko pred použitím osušte a skontrolujte, či nie je poškodené. Po naplnení z neho vytlačte vzduch, aby ste predišli spáleniu mrazom – znehodnotenie sa zvykne prejaviť najmä na chuti mäsa. Mäso bude ešte odolnejšie, ak použijete vákuovú baličku potravín.

- Pred zmrazením si mäso naporciujte. Menšie kúsky budete môcť od seba ľahšie oddeliť, ak ich okrem vrecka zabalíte zvlášť do potravinovej fólie. Príliš veľké kusy sa dlhšie zmrazujú, ale aj rozmrazujú.

- Na vrecko si napíšte obsah a dátum vloženia do mrazničky. V zmrazenom stave sa len veľmi ťažko rozoznáva, či ide o kuracie, morčacie alebo kačacie stehná, prsia, krídla alebo mäso z iného zvieraťa, a takisto sa nemôže stať, že skonzumujete niečo, čo je už dávno nekonzumovateľné.

- Vo všeobecnosti platí, že chudé mäso pretrvá bez ujmy na kvalite zmrazené dlhšie ako tučné mäso. Tukovejšiu hydinu, napr. kačku alebo hus, by ste mali spotrebovať najneskôr po ôsmich mesiacoch. Chudšie mäso, napr. morčacie prsia, vydrží v mrazničke až dvanásť mesiacov.

- Zmrazené vnútornosti spotrebujte najneskôr do jedného mesiaca (platí to aj pre akékoľvek mleté mäso).

- Opakované zmrazovanie po rozmrazení neodporúčame. Ale ak už raz hydinu rozmrazíte a chcete ju opäť zamraziť, aj v tomto prípade konajte rýchlo a podľa možnosti tak urobte v rámci jedného dňa.

Rozmrazovanie

- Na rozmrazovanie si vyčleňte dostatok času. Ideálne je mäso rozmrazovať pomaly v chladničke, pretože nízke teploty bránia rozmnožovaniu baktérií. Len pre príklad: odkostené kuracie prsia zvyknú rozmrznúť za noc, kým celé kurča potrebuje jeden až dva dni. Rozmrazené mäso možno v chladničke skladovať maximálne deň.

- Rozmrazovaniu v mikrovlnke sa radšej vyhnite. Ak sa ináč nedá, potom mäso tepelne spracujte ihneď po rozmrazení.


Fotogaléria


Zdielajte na sociálnych sieťach
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

<<  8/20 >>



Súbory cookie používame, aby sme zabezpečili čo najlepšie prezeranie našich webových stránok. Ďalšie informácie nájdete na stránke ako používame súbory cookies