Viete, čo podporí vaše zdravie a čím si možno spestriť každodenný jedálny lístok? Viacerými špecialitami z nášho e-shopu, medzi ktoré patrí napríklad pikantná papriková pomazánka, cuketový tatarák a pesto z medvedieho cesnaku. Nech sa páči, vyberte si z našej bohatej ponuky to, čo ulahodí práve vašim chuťovým pohárikom.
Medvedí cesnak je vraj prvá jarná rastlina, na ktorej si v lesoch pochutnávajú medvede, keď sa prebudia zo zimného spánku. A traduje sa, že práve preto dostala liečivá bylina pomenovanie medvedí cesnak. Iná legenda hovorí, že konzumácia rastliny dodáva človeku medvediu silu. Niet divu, veď v lístkoch medvedieho cesnaku sa ukrýva veľké množstvo vitamínu C, vitamíny skupiny B, železo, horčík, zinok a tiež vápnik. A podobne, ako cesnak kuchynský, aj medvedí cesnak obsahuje alicín, ktorý má úžasné antibakteriálne, protiplesňové a antivírusové vlastnosti.
Medvedí cesnak sa zbiera v marci, kedy húfne rastie vo vlhkých listnatých lesoch po celom Slovensku. V slovenských kuchyniach sa zvykne pridávať do rôznych miešaných šalátov, do polievok, gulášov, prívarkov, placiek a pesto z medvedieho cesnaku výborne ochutí aj s cestovinami a mäsitými jedlami. Je dobré vedieť, že medvedí cesnak zaťažuje menej žalúdok, než klasický cesnak, pričom však trávenie podporuje rovnako. Bylinka patrí medzi najsilnejšie antioxidanty, ktoré významne posilňujú imunitný systém.
Máte radi zeleninu a zeleninové pochutiny? Tak potom zamerajte svoju pozornosť na ďalšie dve špeciality z nášho e-shopu - na cuketový tatarák a chutnú paprikovú nátierku. Pikantná papriková pomazánka obohatí váš jedálny lístok úžasným spôsobom. Môžete ju konzumovať na raňajky, desiatu, olovrant i večeru. Nátierka neobsahuje žiadne konzervačné látky, farbivá a umelé arómy. Obsahuje len papriku, cesnak, cukor, soľ a olej. A je všeobecne známe, že paprika a cesnak dodávajú telu množstvo vitamínov a minerálov, že tieto plody chránia organizmus pred metabolickými poruchami. Takže pochutiny, ktoré obsahujú túto zeleninu, si môže dopriať každý zdravý človek.
V paprike sa nachádza kapsaicín, vitamíny B, C, K, z minerálov najmä horčík, vápnik, železo, draslík a zinok. Zelená paprika obsahuje aj vitamín E a kyselinu listovú, žltá obsahuje tiež luteín a zeaxantín. Červená paprika je aj významným zdrojom betakaroténu a rutínu. Paprika a klasický kuchynský cesnak sa vyznačujú silnými protizápalovými vlastnosťami. Cesnak navyše neutralizuje voľné radikály, čím telo chráni pred oxidačným stresom. Tiež obsahuje alicín, ktorý likviduje v organizme nielen baktérie a vírusy, ale aj huby, kvasinky a parazity.