Dôvodov, prečo jesť mäso je naozaj veľa. Obzvlášť mäso z hydiny je nielen chutné, ale aj zdravé – má vysoký obsah bielkovín, je bohaté na vitamíny a minerály, je ľahko stráviteľné a má len minimálne množstvo tuku. A zanedbateľná nie je ani jednoduchá a pomerne rýchla tepelná úprava.
Kvalita hydinového mäsa je však podmienená kvalitou krmiva a spôsobom chovu hydiny. Hydina chovaná v domácich farmách, v dobrých hygienických podmienkach, ktorá je kŕmená prírodným krmivom a má dostatok pohybu, čerstvého vzduchu a slnka, má aj chutné a šťavnaté mäso. Každé kurča či kohút, ktorý vyrastá v takýchto slušných a prirodzených podmienkach, má aj lahodné mäso, plné výživných látok, ktoré ľudskému zdraviu maximálne prospievajú.
Kuracie a morčacie mäso je diétne a ľahko stráviteľné, žiadnym spôsobom nezaťažuje žalúdok. Má nízky obsah kalórií – málo tuku a cholesterolu. Mäso z hydiny má vysoký obsah bielkovín a iných dôležitých živín pre ľudský organizmus. Obsahuje proteíny, kolagén, aminokyseliny, esenciálne oleje a iné hodnotné látky. V hydinovom mäse sa tiež nachádzajú vitamíny skupiny B, A a E, z minerálov najmä železo, zinok, fosfor, horčík a iné. Či si v našom e-shope vyberiete hotové zavárané mäso alebo čerstvú hydinu, vždy máte istotu, že ani jeden z produktov TOP-Farm neobsahuje stimulátory rastu a GMO – geneticky modifikované organizmy.
Morka domáca pochádza z morky divej a patrí do čeľade bažantovitých. Je to druhý najväčší domestikovaný vták - hneď po pštrosovi, ktorý sa dostal z Ameriky do našich končín ešte v pätnástom storočí. Medzi delikatesy z morčaciny patria morčacie prsia s rôznymi omáčkami – zeleninovými, ovocnými, hubovými, syrovými či smotanovými. Pokiaľ aj vy patríte medzi gurmánov, ktorí obľubujú pokrmy z morčaciny, tu je recept na skvelé morčacie závitky plnené syrom, olivami a sušenými paradajkami. Recept je veľmi jednoduchý, tento pokrm poľahky zvládne uvariť aj kuchár začiatočník.
Na morčacie závitky plnené syrom, olivami a sušenými paradajkami budete potrebovať: morčacie prsia, Feta syr, olivy bez kôstok, sušené paradajky, vývar, soľ a mleté čierne korenie. Postup: morčacie prsia jemne rozklepeme, posolíme a pokoreníme. Na plátky mäsa uložíme rozdrobený syr, olivy, sušené paradajky a všetko spolu zvinieme do závitkov. Závitky upevníme špajdľami alebo niťou a vložíme do zapekacej misy. Pred umiestnením misy do rozohriatej rúry mäso podlejeme vývarom a pečieme pri teplote 180°C asi 50 minút. Morčacie závitky podávame so zemiakovou kašou a s miešaným zeleninovým šalátom. K tomuto pokrmu sa ideálne hodí sezónna zelenina s čerstvými bylinkami. Dobrú chuť!