Výnimočné chvíle si vyžadujú výnimočné jedlo. Na vianočných stoloch by okrem kapra či rezňov nemalo chýbať ani kuracie mäso. Tiež si nevieme predstaviť Vianoce bez vôní citrusov, jabĺk, hrozienok, škorice či rozmarínu, ktorého aróma pripomína borovicové ihličie. Zhrnuli sme pre vás top recepty na prípravu kuracieho mäsa s typicky vianočnými ingredienciami a prílohami.
Ingrediencie: 1 x väčšie Kura Prémium (bez drobkov), soľ, mleté čierne korenie, rozmarín, pasta: 3 dcl suchého bieleho vína, 5 PL medu, šťava z 1 citróna, 4 strúčiky cesnaku, 1 a pol ČL mletej rasce
Celkový čas pečenia je 1 až 1,5 hodiny v rozohriatej rúre na teplote 180 °C, 4 porcie.
Postup: Posolené a okorenené kurča uložte na pekáč. Potrite ho pastou, vymiešanou z medu, citrónovej šťavy, roztlačeného cesnaku a rasce. Pastu môžete ochutiť sušeným rozmarínom, alebo ešte lepšie, vedľa kurčaťa položte čerstvú vetvičku rozmarínu. Po prvých 30 minútach kurča podlejte bielym vínom a opäť potrite. Následne ho pastou potierajte a polievajte výpekom cca. každých dvadsať minút, až kým nezíska krásnu zlatočervenú farbu. Pred servírovaním odporúčame nechať odstáť aspoň pol hodiny.
Vhodné prílohy: ryža, zemiaky, zemiakový šalát, jablkový kompót s klinčekmi, škoricou a sušenými hrozienkami.
Ingrediencie: 1 x väčšie Kura Prémium (bez drobkov), 2 x citrón, 1 x cibuľa, 2 vetvičky rozmarín, 4 PL extra panenský olivový olej, 2 PL maslo, 2 dl vody, soľ, korenie. Omáčka: 0,5 l slepačí vývar (príp. bujón), 1 PL hladká múka, 2 dl suchého bieleho vína
Celkový čas pečenia 1 až 1,5 hodiny v predhriatej rúre na teplote 180 °C, 4 porcie.
Postup: Jeden citrón a cibuľu pokrájajte na kolieska hrubé asi 0,5 cm a rozložte ich na dno pekáča. Druhý, na polovicu rozrezaný citrón vsuňte do trupu kuraťa. Kura osoľte a okoreňte a dajte na pekáč. Na oboch stranách pŕs uvoľnite kožu, pod ktorú vložte kúsky masla. Kurča posypte nasekaným rozmarínom, pokvapkajte olivovým olejom, podlejte vodou a dajte piecť. Počas pečenia ho každých 20 minút polievajte výpekom. Po dopečení kurča nechajte odstáť bokom aspoň pol hodiny a medzitým si pripravte omáčku: Pekáč (bez kurčaťa) postavte na mierny oheň na sporák. Do výpeku pridajte vývar, víno a múku, nechajte prebublať 5 minút. Potom omáčku preceďte do hrnca a prevarte. Počas varenia zbierajte lyžičkou tuk. Nakoniec vám ostane približne polovica objemu omáčky, ktorú môžete v prípade potreby ešte dochutiť soľou a korením.
Vhodné prílohy: Kurča najlepšie chutí s varenými zemiakmi, pokvapkanými horúcou omáčkou.
Ingrediencie: 4 ks Kuracie stehná Prémium s kožou vykostené, 1x šalotka, 1x celá škorica, 150 g hrozno bez jadierok, 100 g sušené marhule, 1 x citrón resp. šťava z citróna, olivový olej, soľ, marináda: 1 PL med, 1 PL čerstvý zázvor, 1 PL mletá škorica, mleté čierne korenie (štipka), ½ ČL tymián (sušený), 100 ml bylinný likér
Čas prípravy cca. 45 minút, 4 porcie.
Postup: Pripravte marinádu zmiešaním medu, najemno nastrúhaného zázvoru, mletej škorice, mletého čierneho korenia, tymiánu a likéru. Ňou potrite kuracie stehná a osoľte ich. Potom v panvici s vyšším okrajom na oleji opečte nadrobno pokrájanú šalotku. K šalotke pridajte mäso – tiež ho jemne opražte, zvyšok marinády a celú škoricu. Všetko nechajte 20 minút dusiť pod pokrievkou. Pridajte napoly prekrojené bobule hrozna a marhule. Duste ďalších 5 až 10 minút. Pred koncom ochuťte omáčku ešte citrónovou šťavou, prípadne ju dosoľte.
Vhodné prílohy: ryža, zemiaky, tarhoňa,...
Ingrediencie: 4 ks Kuracie prsia Prémium alebo Supreme (bez kostí a kože), 1x pomaranč (na výzdobu), olej, soľ, mleté čierne korenie, marináda: 3/4 l pomarančový džús, 5 PL med, príp. ½ ČL nasekaný rozmarín
Čas prípravy cca. 35 minút (bez času odstátia mäsa v marináde), 4 porcie.
Postup: Zmiešaním pomarančového džúsu a medu vznikne marináda, v ktorej nechajte mäso odstáť najmenej 3 hodiny, ale najlepšie celú noc. Marinádu môžete dochutiť soľou, korením a čerstvým alebo sušeným rozmarínom. Po odstátí v marináde vložte mäso do rozpáleného oleja na panvicu, znížte teplotu a na miernom ohni ho opečte z oboch strán. Hotové mäso vyberte. Do výpeku pridajte zvyšok marinády a nechajte spolu prevrieť.
Vhodné prílohy: uvarené alebo opekané zemiaky, preliate pomarančovo-medovou omáčkou.
Ingrediencie: 1x Kura Prémium bez drobkov, 4 jablká, plnka do jabĺk: 35g maslo, 20g cukor, 2-3 štipky muškátový orech, soľ, 1/3 ČL rozmarín, 1/3 ČL tymián, 35g nadrobno nakrájané ďatle, ½ PL rum, plnka do kurčaťa: 25g maslo, 3x žĺtko, 3x bielko, 150g suchá žemľa nakrájaná na kocky, 125ml mlieko, ½ cibuľa, 100g slanina, 100g sušené slivky nakrájané na kúsky, 45g mandle nasekané a príp. pražené
Čas prípravy 3-4 hodiny, čas pečenia cca. 1 hodina v predhriatej rúre na 180 °C, 4 porcie.
Postup: Najskôr si pripravte plnku do kurčaťa: kocky žemle nechajte zmäknúť v mlieku, vymiešajte maslo so žĺtkami do peny, vyšľahajte bielka na sneh, cibuľu so slaninou opečte na troche tuku. Zmiešajte penové maslo so zmäknutou žemľou, pridajte opečenú cibuľku so slaninou, slivky a mandle a nakoniec vyšľahaný sneh. Všetko ešte raz jemne premiešajte. Kurča naplňte plnkou, zošite pevnou niťou a dajte na hodinu piecť. Zvyšnú plnku pečte asi 20 minút na pare v terinovej nádobe.
Medzitým si umyte jablká a zbavte ich jadierok. Plnka do jabĺk: Vymiešajte maslo s cukrom a bylinkami, resp. koreninami na penu, do peny pridajte ďatle a rum a opäť ju premiešajte. Jablká naplňte plnkou pomocou vrecka s odstrihnutým špicom a dajte ich zapiecť do rúry rozohriatej na 180 °C – čas pečenia závisí od druhu jabĺk.
Vhodná príloha k mäsu: plnené a pečené jablká.
Inšpirované z týchto zdrojov:
https://slovenka.zenskyweb.sk/vianocne-super-kurca
https://recepty.aktuality.sk/recept/6968/kurca-na-citrone-a-rozmarine/
https://dobrejedlo.pluska.sk/recepty/pohostite-navstevu-vianocne-kurca-ovocim
https://varecha.pravda.sk/recepty/vianocne-kuracie-prsia/12343-recept.html
https://www.chefkoch.de/rezepte/3454801514821270/Gefuelltes-Huhn-mit-Brataepfeln.html?portionen=4