logo

Blog

<<  2/22 >>

Zdravé mäso pre deti nájdete v TOP-Farm Topoľnica

20.4.2021 18:45

Zdravé mäso pre deti nájdete v TOP-Farm Topoľnica

Každá mamička chce pre svoje dieťa to najlepšie. V súvislosti s výživovou sa vynára otázka, či by deti vôbec mali jesť mäso, koľko, odkedy a aké. Odpovede nájdete v nasledujúcom článku, spolu s tipmi ako ho pre ne zdravo, chutne a lákavo pripraviť.

Škandály o pokazenom mäse alebo o antibiotikách v krmive pre zvieratá kazia chuť mnohým ľuďom na bravčovinu, hovädzinu i hydinu. Aj napriek tomu drvivá väčšina výživových expertov, najmä u detí, odporúča pravidelnú konzumáciu mäsa. Mäso je totiž významným zdrojom plnohodnotných bielkovín so všetkými esenciálnymi aminokyselinami v správnom pomere, ďalej železa, zinku, vitamínu B12, D vitamínu a iných výživných látok, potrebných pre zdravý detský vývoj a rast. Nie všetky látky sa dajú získať z rastlinnej potravy v optimálnych množstvách, alebo sa nedajú získať vôbec. Platí to aj naopak, a teda, že rastliny obsahujú to, čo chýba mäsu. Základom zdravia je vyvážený príjem rastlinných a živočíšnych bielkovín.

Kedy je možné začať s mäsovými príkrmami?

Asi týždeň po tom, ako začnete vaše dieťatko prikrmovať – obvykle je to šiesty mesiac u plne dojčených detí a štvrtý až piaty mesiac u detí s umelou výživou – môžete k obedovej zelenine pridať mixované mäsko. Ešte lepší je mäsový vývar. S podávaním mäsového, resp. zeleninovo-mäsového príkrmu sa do ukončeného šiesteho mesiaca nemusíte ponáhľať. No vždy dbajte na to, nech je mäso dostatočne tepelne spracované, aby sa zlikvidovali všetky eventuálne choroboplodné zárodky.

Koľko je akurát?

Približná dávka 20 gramov mäsa obsiahnutá v prvom príkrme sa postupne zvyšuje a mäso sa stáva dôležitou súčasťou takmer denného jedálnička. V dvoch až šiestich rokoch je jeho optimálny denný príjem 40 g, od 7 do 9 rokov 50 g, od 10 do 12 rokov 60 g, od 13 do 14 rokov u dievčat 65 g a u chlapcov 75 g. Mäso možno raz-dvakrát týždenne nahradiť vajíčkom, rybami alebo porciou strukovín.

Na začiatok kuracie, morčacie alebo králičie

Pre najmenšie deti sú vhodné biele druhy mäsa – kuracina, morčacina a mäso z králika. Neskôr sa k nim môže pridať aj teľacina či mladá hovädzina. Mäso z mladých zvierat je jemnejšie a ľahšie stráviteľné. Bravčovina je pre deti do dvoch rokov nevhodná, a aj po dovŕšení tohto veku by ju (jej chudý variant) mali jesť len príležitostne.

Vzhľadom na vysoký obsah soli a pridaných látok v priemyselne spracovaných mäsových výrobkoch, by sa v detskom jedálničku nemali nachádzať ani údeniny, salámy, šunky, párky,... bez ohľadu na to, z akého druhu mäsa sú vyrobené, a či majú označenie „detská“, „pre deti“ a pod.! Ďalej sú nevhodné vnútornosti a surové mäso. Pred vyprážaním a pečením uprednostnite varenie a dusenie. Kým nemá dieťa aspoň dva roky, pripravujte mu mäso výlučne poslednými dvoma spôsobmi.

Čerstvosť a kvalita

Dajte si záležať na pôvode mäsa a spôsobe chovu zvieraťa. Najbezpečnejšie je mäso od kontrolovaných farmárov. Ak má zviera veľa miesta v stajni či kurníku, voľný výbeh, kvalitné krmivo, nie sú mu zbytočne podávané antibiotiká za účelom rastu či rastové hormóny – to všetko sú atribúty, ktoré mäso z neho robia výživnejším, chutnejším a najmä nerizikovým pre zdravie. Presne týchto zásad sa držíme v TOP-Farm a hydina od nás je ideálnym pokrmom i pre vašu ratolesť.

Viac o hydine z TOP-Farm

Veľmi nás teší trend, že sa spotrebitelia čoraz viac zaujímajú o produkty, ktoré konzumujú. A keďže aj my často dostávame otázky ohľadom TOP-Farm produktov, rozhodli sme sa vám bližšie ozrejmiť, odkiaľ pochádza naša hydina a ako sa o ňu staráme.

Čo sa týka pôvodu mäsa, kačacina a husacina je z našich vysunutých chovov v Maďarsku. Kuracie mäso, či už Farmárske alebo Prémium, pochádza priamo zo Slovenska. Rovnako aj sliepky, kohúty a morky. Všetko mäso je naše.

Krmivo má rozdielne zloženie v závislosti od druhu hydiny: V krmive pre kačky sa nachádza pšenica, jačmeň a hlavnou zložkou je kukurica. Sliepky a kohúty kŕmime jačmeňom, pšenicou, kukuricou, podávajú sa im tiež jačmenné klíčky a pri výbehu konzumujú trávnaté steblá. Kura farmárske je kŕmené sójou, kukuricou, pšenicou a jačmennými klíčkami. Kura Prémium kukuricou, pšenicou a jačmeňom – s tým, že 2 – 3 týždňa pred zárezom zvýšime percentuálny podiel kukurice o cca 20 až 30. Všetky zložky krmiva, pre každý druh a typ hydiny, sú bez GMO. Okrem toho sa v rannom štádiu (v 2 – 3 dňoch) podávajú antibiotiká, ktoré sú nutné pre vývoj jedincov, a samozrejme, vitamíny výhradne rastlinného pôvodu.

Porážka je maximálne humánna. K zvieratám sa po celý čas pristupuje s úctou a rešpektom. Dĺžka odchovu sa pohybuje podľa druhu hydiny 4 –  5 - 5 ½ mesiaca.

Jednotlivé farmy sa dajú pozrieť osobne, ale z bezpečnostných dôvodov iba v rámci areálu. Priamo do chovných hál možný vstup nie je.

A na záver malý tip, ak máte doma preberača: Vsaďte na farebnosť!

Ulahodiť detským rozmarom čo sa týka jedla, dokáže byť občas poriadne náročné. Predtým, než začnete dochucovať koreninami a soľou, pohrajte sa s farbami. Do kuracieho rizota primiešajte dusenú zeleninku: zelený hrášok, na kocky pokrájanú červenú mrkvu a žltú kukuricu. Alebo skúste morčacie mäso s kúskami uduseného jabĺčka a s avokádom. Pokúste sa pripraviť jedlo, ktoré bude čo najviac farebné.


Fotogaléria


Zdielajte na sociálnych sieťach
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

<<  2/22 >>



Súbory cookie používame, aby sme zabezpečili čo najlepšie prezeranie našich webových stránok. Ďalšie informácie nájdete na stránke ako používame súbory cookies