V našich končinách je Veľká noc najstarším kresťanským sviatkom a k nej neodmysliteľne patrí aj množstvo symbolov - malé kuriatka, káčatká a húsatká, maľované kraslice, korbáče, bahniatka či sladký koláč v podobe barančeka. Aké slávnostné menu na tohtoročné sviatky jari chystáte vy?
Veľkonočné sviatky sa nezaobídu bez ľudových tradícií – bez oblievačky a šibačky, no ani bez dobrého jedla, ktoré zasýti celú rodinu a poteší návštevy. Máme tu pre vás niekoľko sviatočných špecialít.
Pokiaľ chcete mať cez Veľkú noc na slávnostnej tabuli kuracie alebo morčacie mäso, tu sú naše tipy, ako pripraviť chutné kuracie stehná na víne a netradičné morčacie rezne. Na morčacie rezne budete potrebovať morčacie prsia, do nálevu cibuľu, olej, ocot, soľ a mleté čierne korenie. Na cestíčko budete potrebovať hladkú múku, vajce, mlieko, kyslú smotanu, štipku prášku do pečiva, soľ a mleté čierne korenie. Večer pred varením dajte rezne do nálevu, ktorý pripravte z pokrájanej cibule, oleja, octu, soli a mletého čierneho korenia. Zmes nechajte do rána odležať v chladničke. Na druhý deň rezne obaľte najprv v múke, potom v cestíčku a vypražte ich klasickým spôsobom. Morčacie rezne podávajte s chutným zemiakovým šalátom, ktorý počas veľkonočných sviatkov zrejme nechýba ani v jednej slovenskej rodine.
A ako pripraviť delikatesu z kuraciny? Na kuracie stehná na víne budete potrebovať vykostené kuracie stehná, slaninu, šalotku, cesnak, mrkvu, šampiňóny, citrón, brandy, biele víno, kurací vývar, maslo, olej, smotanu na varenie, žĺtok, soľ, mleté čierne korenie a petržlenovú vňať. Vykostené kuracie stehná najprv osoľte, okoreňte, sprudka osmažte z oboch strán a odložte bokom. Do výpeku dajte nakrájanú šalotku, mrkvu, cesnak a slaninu. Zmes osmažte a tiež odložte. Ďalej rovnakým spôsobom tepelne spracujte aj šampiňóny a keď budú hotové, všetku zeleninu flambujte s brandy. Potom do hrnca vložte naspäť aj mäso. Zmes zalejte vývarom a vínom. Keď budú všetky ingrediencie mäkké, pridajte v smotane rozmiešaný vaječný žĺtok a chvíľku všetko spolu povarte. Pred podávaním pokrm na tanieroch dochuťte citrónovou šťavou a dozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou. Takto pripravenú kuracinu môžete podávať s akoukoľvek prílohou. Ku kuracím stehnám na víne sa hodia zemiaky, ryža aj cestoviny.