Logo www.top-farm.sk

Blog

<<  5/78 >>

V hlavnej úlohe: Zemiakové lokše

https://www.top-farm.sk/

Tradičný slovenský pokrm a recepty na lahodné plnenie

Zemiakové lokše sú jedným z najobľúbenejších tradičných jedál na Slovensku. Sú to jemné, mäkké placky vyrobené zo zemiakového cesta, ktoré sa tradične pečú na suchej panvici. Lokše sa dajú konzumovať na slano aj na sladko, a vďaka ich jednoduchosti a univerzálnosti sú ideálnym jedlom pre akúkoľvek príležitosť.

Recept na zemiakové lokše

Ingrediencie:
- 1 kg varných zemiakov (ideálne starších, múčnych zemiakov)
- 200 g hladkej múky (množstvo závisí od typu zemiakov)
- 1 čajová lyžička soli
- kačacia masť alebo olej na potretie (voliteľné)

Postup:

1. Uvarenie zemiakov: Zemiaky ošúpte a nakrájajte na menšie kúsky. Vložte ich do hrnca so slanou vodou a varte, kým nebudú mäkké (približne 15-20 minút).
2. Príprava cesta: Uvarené zemiaky sceďte a nechajte vychladnúť. Potom ich roztlačte alebo pretlačte cez lis na zemiaky do veľkej misy. Pridajte múku a soľ a rýchlo premiešajte, aby ste vytvorili mäkké, ale nelepivé cesto. Cesto by nemalo byť príliš tuhé ani príliš mäkké – ak je potrebné, pridajte ešte trochu múky.
3. Tvarovanie lokší: Z cesta vytvarujte valček a rozdeľte ho na rovnaké kúsky (asi 10-12 kúskov). Každý kúsok rozvaľkajte na tenkú placku (asi 2-3 mm hrubú) na mierne pomúčenej doske.
4. Pečenie: Lokše pečte na suchej, rozohriatej panvici (najlepšie liatinovej) na strednom ohni. Každú placku pečte z každej strany približne 1-2 minúty, alebo kým nezačnú mať zlatohnedé bublinky. Lokše majú byť jemné a pružné, nie tvrdé.
5. Potieranie masťou: Ak chcete, aby boli lokše ešte chutnejšie, po upečení ich potrite tenkou vrstvou kačacej masti.

Nápady na plnenie zemiakových lokší – Na slano i na sladko

Lokše môžu byť podávané ako jednoduchá príloha alebo ako hlavné jedlo, plnené rôznymi náplňami. Tu sú niektoré z najobľúbenejších možností:

1. Kačacia pečeň a cibuľa:
Orestujte jemne nakrájanú cibuľu na kačacej masti do sklovita. Pridajte na kúsky nakrájanú kačaciu pečeň a opekajte, kým nie je prepečená. Ochutíme soľou, korením a troškou majoránu. Touto zmesou naplňte lokše a ešte teplé podávajte.

2. Kačacie prsia s pomarančovou omáčkou:
Ingrediencie: 2 kačacie prsia, soľ, korenie, 2 pomaranče (šťava aj kôra), 1 lyžica medu, 1 lyžica balzamikového octu, 1 lyžica masla
Postup: Kačacie prsia osolíme a okoreníme. Na suchej panvici ich opekajte najprv kožou dolu, kým koža nie je chrumkavá a zlatistá. Potom ich otočte a opekajte aj z druhej strany, až kým nie sú prsia prepečené (asi 5-7 minút z každej strany). V samostatnom hrnci zmiešajte pomarančovú šťavu, kôru, med a balzamikový ocot a varte na miernom ohni, kým sa omáčka nezredukuje. Na záver pridajte maslo a miešajte, kým sa nerozpustí a omáčka nezískava jemnú konzistenciu. Kačacie prsia nakrájajte na tenké plátky, vložte ich do lokší a prelejte pomarančovou omáčkou.

3. Kačacia masť a kyslá kapusta:
Tradičná kombinácia, ktorá nikdy nesklame. Natrite lokše kačacou masťou a naplňte ich dusenou kyslou kapustou. Pridajte na kocky nakrájanú a orestovanú slaninu pre extra chuť. Ak chcete dokonalé hlavné jedlo, servírujte s chrumkavým kačacím stehnom.

4. Sladké lokše s makom a cukrom:
Pre sladkú verziu natrite lokše maslom, posypte mletým makom a práškovým cukrom. Môžete pridať aj trochu medu pre extra sladkosť.

5. Lokše s nutellou a banánmi:
Pre deti (a dospelých so sladkým zubom) natrite lokše Nutellou, pridajte plátky banánov a zrolujte. Ideálne na rýchly dezert alebo sladkú pochúťku.

Zemiakové lokše sú skutočne univerzálnym jedlom, ktoré možno prispôsobiť podľa chuti každého stravníka. Či už preferujete tradičné slané plnenie s kačacou pečeňou alebo kačacími prsiami s pomarančovou omáčkou, alebo sladké s makom a cukrom, zemiakové lokše sú vždy zárukou spokojnosti. Skúste si pripraviť tento tradičný slovenský pokrm doma a experimentujte s rôznymi náplňami!

Pozrite si produkty, ktoré sme vybrali pre Vás...

Farmárska kačacia masť
3,15 €
Cena s DPH: 3,70


Fotogaléria


Zdielajte na sociálnych sieťach
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email 

<<  5/78 >>



Nastavenie súborov cookies
Na fungovanie našej webovej stránky používame nevyhnutné cookies (essential cookies) umožňujúce realizovať základné funkcionality webovej stránky. Tieto cookies môžete zakázať zmenou nastavení Vášho internetového prehliadača, čo však môže ovplyvniť fungovanie webovej stránky. Radi by sme tiež využívali dobrovoľné cookies (non-essential), ktoré nám pomôžu zlepšiť fungovanie našej webovej stránky. Pre ich povolenie, prosím, odkliknite súhlas.
Ochrana osobných údajov  |  Informácie o cookies
Súhlasím Prispôsobiť Odmietnuť
<Naspäť
Podrobné nastavenie cookies
Súbory cookie používame na zabezpečenie základných funkcií stránky a na zlepšenie vášho používateľského zážitku. Svoj súhlas pre každú kategóriu môžete kedykoľvek zmeniť.
<Nevyhnutné cookies
 
Technické súbory cookies sú nevyhnutné pre správne fungovanie našej webovej stránky. Tieto sa využívajú najmä na uchovávanie Vašich produktov v košíku, zobrazovanie obľúbených výrobkov, nastavenie Vašich preferencií a nákupného procesu. Pre využívanie technických cookies nepožadujeme Váš súhlas, ale spracúvame ich na základe nášho oprávneného záujmu. Váš prehliadač môžete nastaviť tak, aby blokoval alebo Vás upozorňoval na takéto súbory. V takom prípade však nemusia niektoré časti našej webovej stránky správne fungovať.
<Analytické cookies
 
Analytické cookies nám umožňujú meranie výkonu a počet návštev našej webovej stránky.
<Marketingové cookies
 
Marketingové cookies sú využívané reklamnými a sociálnymi sieťami na prispôsobenie zobrazovaných reklám tak, aby pre vás boli čo najzaujímavejšie.
Povoliť všetky Povoliť zvolené Odmietnuť
Uložiť Odmietnuť