logo

Blog

<<  11/35 >>

Usporiadanie jedla v chladničke: Takto vám potraviny vydržia ešte dlhšie

17.6.2021 11:49

Jogurt, syr, kuracie stehná, paradajky, papriky,.... Aj vy vykladáte nákup do chladničky bez rozmyslenia? Takýto postup síce šetrí čas, ale nemusí prospievať potravinám. Chladnička je rozdelená do viacerých teplotných zón, pričom každá zóna je určená pre iný typ potravín.

Dnes, a najmä v lete, si život bez chladničky hádam ani nevieme predstaviť. Jej hlavnou funkciou je udržiavať jedlo čerstvé. Teplota v nej však nie je všade rovnaká a odlišuje sa od priečinka k priečinku. Ak jedlu priradíte správne miesto v chladničke, nezmení chuť, vôňu či štruktúru a jeho trvanlivosť sa ešte viac predĺži.

Najvrchnejší priečinok (8 °C) a priečinky na dverách chladničky (8 až 10 °C)

Horný regál má spolu s priečinkami na dverách najvyššiu teplotu. A teda tu skladujeme potraviny, ktoré nemusia byť silno chladené. Patria k nim napr. džemy, marmelády, dressingy a omáčky (kečup, horčica, tatárska omáčka, pesto,...), zaváraniny v skle po otvorení (ovocný kompót, čalamáda,...), zvyšky varených jedál, bravčová, kačacia masť či domáca masť z mangalice, margarín, maslo, syr, vajcia, údeniny a nápoje (vrátane alkoholických).

Stredná časť (3 až 5 °C)

Do strednej časti môžete uložiť všetko to, čo sa nezmestilo do horného priečinka, avšak vhodná je najmä pre mliečne produkty (syry, tavené syry, mlieko, jogurt, šľahačka, kyslá smotana, tvaroh,...), rôzne dezerty (hotový puding, krémové zákusky, koláče,...) či obložené chlebíčky. Chceli by sme upozorniť hlavne na čerstvé mlieko, resp. mlieko v kartóne: Mnohí z nás ho ukladajú do dverí chladničky, ale v strednom priečinku vydrží dlhšie.

Tiež tu možno skladovať väčšinu mäsových výrobkov – napr. načaté paštéty v konzerve alebo v skle, tlačenku, aspik, hydinovú šunku a párky – ktorých optimálna skladovacia teplota býva obvykle niekde medzi nula až šiestimi °C.

Spodný priečinok – nulová zóna (0 až 2 °C)

Najchladnejšie miesto v chladničke je určené pre rýchlejšie sa kaziace produkty s kratším dátumom spotreby. Ide predovšetkým o čerstvé mäso, ako sú trebárs naše kuracie krídla a morčacie prsia, a okrem hydiny, samozrejme, aj bravčovinu, hovädzinu a ryby. Bez kvalitatívnej ujmy tu deň-dva vydrží i mleté mäso, droby a kuracia alebo kačacia pečienka.

Dolné plastové nádoby (cca 3 °C)

Pod poslednou poličkou sa zvyknú nachádzať plastové boxy na uskladnenie ovocia a zeleniny. Táto teplotná zóna pomáha ovociu a zelenine zachovať si svoje vlastnosti, avšak len tým druhom, ktoré sa majú skladovať v chladničke. Zo zeleniny sú to napr. šalát, špenát, kapusta, pór, rebarbora, mrkva, petržlen, brokolica, karfiol, špargľa, cvikla, huby a niektoré bylinky. Z ovocia čučoriedky, ríbezle, maliny, hrozno, litchi, čerešne a figy.

Čo do chladničky nepatrí

Niektoré druhy potravín, i keď ich tam zvykneme ukladať, v chladničke byť nemusia alebo do chladničky nepatria vôbec. Lepšie uskladnené v špajzi alebo v skrinke sú rastlinné oleje, a takisto pre tepelne opracované salámy je vraj lepšie, ak sú voľne zavesené v chladnej komore než vákuovo balené v chladničke.

Do chladničky si určite odvyknite dávať uhorky, paradajky, cukiny, zelenú fazuľku, zemiaky, cibuľu, cesnak, marhule, broskyne, slivky, hrušky, jablká, melón, exotické ovocie (avokádo, ananás, mango, banány, kiwi, citrusové plody) a nezrelé ovocie. Prečo? Pretože pri nízkych teplotách namiesto zachovania svoju štruktúru, farbu, chuť, vôňu a vitamíny strácajú, alebo síce majú radi tmu a chlad, ale zároveň potrebujú čerstvý vzduch.

Zopár poznámok na záver

- Potraviny v chladničke umiestňujte tak, aby mali medzi sebou dostatočný priestor na prúdenie vzduchu.

- Držte sa hesiel: „Staršie dopredu, novšie dozadu!“ a „Menej je viac!“

- Na čerstvosť a kvalitu vplývajú aj iné faktory, ako napr. vlhkosť vzduchu, obal, a pod.

- Mäso by malo byť od ostatných potravín oddelené – priestorovo i obalom.

- V rámci boxu oddeľte i každý druh ovocia a zeleniny. Pred uskladnením odstráňte prebytočné listy, prípadne zeleninu a ovocie umyte, avšak do chladu musia ísť až poriadne osušené.

- LED svetlo v moderných chladničkách predlžuje fotosyntézu, čím sa lepšie zachovávajú vitamíny a antioxidanty.

- Záleží aj na umiestnení samotnej chladničky. Ak sa dá, držte ju ďalej od varnej dosky, rúry na pečenie i radiátora.

- Chladnička nie je televízor. Dlho do nej nepozerajte, otvárajte ju až vtedy, keď si premyslíte, čo chcete z nej vybrať. Toto dodržujte hlavne v lete.

- Teplé jedlá do chladničky nepatria!

- Chladničku pravidelne čistíme (teda pokiaľ v sebe nemá zabudovaný samočistiaci systém).

- V chladničke používajte pohlcovač pachov. Z prírodných a dostupných možností je to napr. ocot, melón alebo miska s pomletou kávou.


Fotogaléria


Zdielajte na sociálnych sieťach
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

<<  11/35 >>



Súbory cookie používame, aby sme zabezpečili čo najlepšie prezeranie našich webových stránok. Ďalšie informácie nájdete na stránke ako používame súbory cookies