logo

Blog

<<  2/12 >>

Toto ste o kuracom mäse možno nevedeli. Zaujímavosti, mýty a fakty

16.11.2020 11:32

Začnime tým, že dospelý Slovák zje v priemere cca. 25 kg hydiny ročne. V rámci nej vedie kuracie mäso. Trend je stúpajúci a celosvetovo sa na rok 2021 predpokladá konzumácia kuracieho mäsa okolo 100,7 miliónov ton. Ak sa vám chce, prepočítajte si toto množstvo na počet obyvateľov planéty. Alebo radšej prejdime od suchých štatistických dát k niečomu zaujímavejšiemu...

Vedeli ste, že...

...kura domáca pochádza z Juhovýchodnej Ázie? Domestikovanou, resp. zdomácnenou sa stala „skrotením“ divej kury bankivskej asi pred 8000 rokmi na území dnešného Thajska a Vietnamu. Stredná Európa je pre ňu domovom pravdepodobne od roku 800 p.n.l. A dá sa predpokladať, že odvtedy možno datovať aj konzum kuracieho mäsa v tejto oblasti.

Apropo, už ste sa niekedy zamýšľali nad tým, či je kurča, čo ste si práve kúpili, mužského alebo ženského pohlavia? Vedzte, že môže byť jedno alebo druhé. Samec kury domácej sa nazýva kohút, samica sliepka, a kurča je mláďaťom. Nedeľný vývar je najchutnejší zo sliepky, prípadne z kohúta.

Je kuracie mäso naozaj zdravé?

O zdravotných benefitoch kuracieho mäsa sa toho na internete dočítate neúrekom. Je obrovským zdrojom bielkovín živočíšneho pôvodu, obsahuje dôležité vitamíny a minerály, telo ho dokáže ľahko stráviť, a v porovnaní s inými druhmi mäsa má menej tuku a nízky obsah kalórií. Obzvlášť vhodné je aj pre malé deti, športovcov a tých, čo chcú zdravo schudnúť. Napriek tomu, niektorí s jeho konzumáciou váhajú. Za obavami stoja najmä viaceré kauzy dovezených kurčiat zo zahraničných chovov.

Antibiotiká a rastové stimulátory

Nemusíte sa báť konzumovať mäso z kurčaťa, ak bolo chované na Slovensku. Antibiotiká sa v našej krajine pri chove kurčiat používajú len v nevyhnutných prípadoch, ak ich podanie nariadil veterinár. Veterinárnym kontrolám podliehajú certifikované chovateľské farmy aj bitúnky. Čo sa týka rastových hormónov a iných látok, povzbudzujúcich rast svalovej hmoty kurčiat, tie sú zakázané v celej Európskej únii. Okrem krajiny pôvodu (kde sa kurča vyliahlo) si treba všímať aj miesto chovu, zárezu a balenia.

Mäso z voľnochovu je chutnejšie

Je pravda, že na kvalitu, vôňu a chuť mäsa vplýva tiež prostredie, v ktorom hydina vyrastá a čím je kŕmená. Pri voľnom výbehu je mäso z kurčaťa hutnejšie, stehná sú tmavšie a s inou textúrou. Žltšia farba kože nevzniká prostredníctvom syntetických farbív, ale je dôsledkom vyššieho množstva kukurice pridávanej do krmiva.

Vedeli ste, že...

...s myšlienkou klietkového chovu prišla prvý krát Američanka Celia Steele v roku 1923? Objednala si pre svoj malý kurín 50 kuriatok. Omylom jej ich však doručili 500. Dlho neváhala a všetky natlačila do tesného priestoru. Z 500 kúr prežilo 387, a tie predala za výhodnú cenu. Ďalší rok objednala tisíc, a o dva roky 10 000 kusov. Keďže sa na takto chovaných zvieratách začali prejavovať zdravotné problémy, začala experimentovať s rôznymi vitamínmi, ktoré primiešavala do krmiva.

Podradné vnútornosti

Nie každý pokladá kuracie drobky za delikatesu. V nepriazni je hlavne pečeň, kde sa vraj ukladá najviac toxických látok. Ale oni sa v nej neukladajú, len sa tu neutralizujú. Pečeň zvierat s krátkym životným cyklom, ako je napr. kurča, a s prirodzeným spôsobom chovu je práveže zdraviu prospešná. Obsahuje výnimočné množstvá vitamínov A, D, E, K, B12, kyseliny listovej a železa. Potenciálne ohrozenie môže tkvieť jedine v nadmiere vitamínu A. No ak si pečeň pripravíte raz do týždňa, určite sa ním nepredávkujete.

Umyť, či rovno na pekáč?

Väčšina odborníkov neodporúča umývať surové kuracie mäso pred tepelnou úpravou. Dôvodom je eventuálna prítomnosť nebezpečných baktérií v kurčati, ktoré by sa pri oplachovaní mohli rozšíriť na ruky a rozšpliechať po kuchyni. Z hygienického hľadiska je bezpečnejšie vložiť mäso priamo na pekáč. Voda baktérie neodstráni, zničí ich teplota nad 70 °C, dostatočne dlho pôsobiaca počas varenia či pečenia.


Fotogaléria


Zdielajte na sociálnych sieťach
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

<<  2/12 >>



Súbory cookie používame, aby sme zabezpečili čo najlepšie prezeranie našich webových stránok. Ďalšie informácie nájdete na stránke ako používame súbory cookies