Kvalitná strava a dobré stravovacie návyky sú základnými faktormi nielen pre fyzické, ale aj pre duševné zdravie detí. Zdravie človeka ovplyvňuje nielen druh konzumovanej stravy, ale aj spôsob konzumácie jedla a intervaly medzi jednotlivými jedlami.
Detský jedálny lístok by mal obsahovať mlieko a mliečne výrobky, mäso a syry, celozrnné pekárenské výrobky, strukoviny, ovocie a zeleninu. Deti majú konzumovať najmä kvalitné potraviny, ktoré obsahujú cenné živiny a nie nutrične prázdne potraviny, ktoré neprospievajú zdraviu. Rovnako dôležitý je aj pitný režim. Okrem čistej vody je pre deti vhodný detský čaj a čerstvé ovocné i zeleninové šťavy. Obzvlášť pozorne je dobré sledovať prejedanie sa detí, ktoré so sebou prináša detskú obezitu.
Okrem dennej konzumácie zeleniny je v jedálnom lístku dieťaťa rovnako dôležité ovocie. Ovocie je zdrojom vitamínov a minerálov, telu dodáva množstvo živín a energie, blahodarne pôsobí na tráviaci trakt. No pri jeho konzumácii je dobré dodržiavať určité pravidlá. Ovocie sa v žalúdku totiž trávi rýchlejšie, než iné potraviny, preto sa má konzumovať samostatne. Pokiaľ dieťaťu dáte ovocie ako dezert po jedle, zbytočne jeho žalúdok zaťažíte. Keď sa ovocie dostane do kontaktu s inými potravinami, nielen že sa dlhšie trávi, ale zvýši sa aj produkcia plynov, ktoré dieťa zbytočne nafúknu. Na desiatu či olovrant dobre poslúži ovocné pyré. Skvelým tipom je jablková výživa, ideálne v BIO kvalite. Deti si však pochutia aj na sušených ovocných plodoch a čerstvá ovocná šťava im ľahko uhasí smäd. Navyše, šťava z čerstvého ovocia predstavuje úžasný, koncentrovaný zdroj výživných látok, ktoré je dobré deťom dopriať pravidelne.
Zdravá výživa dokáže telu zabezpečiť optimálny prísun energie – vzorový denný jedálny lístok sa skladá z bielkovín, tukov a sacharidov. Vhodnými sacharidmi sú pre deti celozrnné obilniny, strukoviny, ovocie a zelenina. Čo sa obilnín týka, je dobré preferovať špaldu a ovos, ktoré majú na organizmus blahodarné účinky. Medzi potravinami, ktoré deti konzumujú, by mali zastávať popredné miesto. Ovos je jedinečný z hľadiska obsahu zdraviu prospešných látok – obsahuje životne nevyhnutné bielkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály. Najpopulárnejšie je používanie ovsených vločiek, z ktorých sa pripravujú chutné kaše, placky či koláče. Ovsená kaša je nielen chutná, ale vďaka vysokému obsahu vlákniny aj veľmi ľahko stráviteľná. Je dobre vedieť, že ovos má zo všetkých obilnín najvyšší obsah vitamínov skupiny B, ktoré priaznivo ovplyvňujú nielen tráviaci trakt, ale aj nervový systém človeka. Preto by výrobky z ovsa nemali v dobre zostavenom jedálničku dieťaťa chýbať.