Vianoce sú za rohom a s nimi aj tradičná bohatá sviatočná kuchyňa. Množstvo dobrôt, ktoré na nás v tomto období číha, sa však môže nepriaznivo odzrkadliť na našom zdraví. Nie vždy si totiž organizmus dokáže poradiť so všetkými tými kalorickými jedlami a maškrtami, ktoré cez sviatky prijme.
Aby si mnohí z nás po sviatkoch nemuseli zapínať opasky o dierku ďalej, vhodnou alternatívou za príliš kalorické tradičné vianočné pokrmy sú jedlá z domácej hydiny. Domáca hydina – kvalitné morčacie a kuracie mäso je nielen chutné, ale aj ľahko stráviteľné. Jedlá z hydiny sú vhodným pokrmom pre malých aj veľkých, vo všedné i sviatočné dni. Pokiaľ aj vy preferujete kvalitné domáce výrobky, navštívte náš e-shop a vyberte si z našej širokej ponuky.
Ak práve rozmýšľate nad tým, ako obohatiť tradičné rodinné menu počas sviatkov, prinášame vám skvelé recepty na prípravu jedál z domácej hydiny. Nech sa páči, vyskúšajte si cez tohtoročné sviatky pripraviť kuracie prsia v syrovej omáčke. Na kuracie prsia v syrovej omáčke budete potrebovať: 2 kuracie prsia, 3 kocky mäkkého syra, 100 ml bieleho ľahkého vína, 2 lyžice múky, 2 lyžice olivového oleja, štipku soli, polievkové korenie, muškátový oriešok a mleté čierne korenie.
Kuracie prsia umyte a nakrájajte na tenké pásiky. Kúsky mäska zľahka opečte na olivovom oleji a podlejte vodou. Zmes osoľte, pridajte polievkové korenie, nastrúhaný muškátový oriešok a mleté čierne korenie podľa chuti. Duste zakryté na miernom ohni domäkka. Na záver pridajte kocky taveného syra, prilejte víno a zmes poprášte múkou. Varte na miernom ohni, za stáleho miešania, kým sa syry neroztavia a omáčka nezovrie.
A pokiaľ dostanete počas sviatkov chuť aj na ľahký šalát z chutného morčacieho mäska a čerstvej zeleniny, na prípravu takejto delikatesy si zaobstarajte tieto suroviny: jedno väčšie alebo dve menšie morčacie stehná, hlávku zeleného šalátu, 300 g cestovín, kocku zeleninového bujónu, malú konzervu sterilizovanej kukurice, tri polievkové lyžice olivového oleja, tri vajíčka uvarené natvrdo, soľ, čierne mleté korenie – množstvo podľa chuti a lyžicu čerstvej posekanej petržlenovej vňate.
Morčacie stehná vložte do vriacej vody s kockou zeleninového bujónu. Pridajte soľ, korenie a mäso uvarte domäkka. V druhej nádobe uvarte cestoviny. Zo šalátu odstráňte vrchné listy, opláchnite ich a pokrájajte na malé rezance. Šalátové rezance primiešajte do hotových cestovín. Pridajte kukuricu, vajcia pokrájané nadrobno, vykostené pokrájané morčacie mäso bez kože a posekanú petržlenovú vňať. Zmes posoľte, okoreňte, premiešajte s olivovým olejom a pred servírovaním nechajte chvíľu postáť v chlade, aby sa chute navzájom prepojili.
Majonézový šalát, vyprážané mäso, zákusky a koláče v kombinácii s alkoholom predstavujú pre zažívací systém a žalúdok veľkú záťaž. Koho trápi nadváha či trávenie, ten by si mal na stravovanie počas sviatkov dávať obzvlášť pozor. Vianočné menu je možné vhodne upraviť a niektoré tradičné ingrediencie nahradiť ich zdravšími náhradami. Cez sviatky na nás z každej strany číha nadbytok cukru a množstvo veľmi kalorických jedál. Neprimeraná konzumácia môže mať za následok nafúknuté brucho a zlú náladu, preto je lepšie sa takýmto problémom vyhnúť. V našom e-shope na vás čaká množstvo zdraviu prospešných výrobkov – nech sa páči, vyberte si!