Viete, kedy vyšla prvá kuchárska kniha v slovenčine? Pred vyše stopäťdesiat rokmi - v roku 1870! Stala sa výsledkom dvadsaťročného zhromažďovania rôznych gastro receptov budapeštianskeho mešťana Jána Babilona, ktorý pôvodne pochádzal z Gemeru.
Ján Babilon sa vraj v mladosti pretĺkal životom ako sirota, no neskôr mu bola šťastena naklonená a skončil ako majiteľ reštaurácie v Pešti. Na základe svojich dlhoročných pracovných skúseností napísal knihu s rôznymi praktickými radami z oblasti gastronómie, ktorá obsahovala vyše tisícpäťsto receptov. V kuchárke sa nachádza množstvo kapitol a len receptúr na teplé a studené polievky je v nej vyše deväťdesiat. Všetky, viac ako stopäťdesiat ročné receptúry, boli napísané živou štúrovskou slovenčinou.
Prvú kuchársku knihu, napísanú v slovenskom jazyku, možno považovať za klenot našej gastronómie. Aj my v TOP-Farm si ctíme históriu a staré slovenské tradície, preto pri všetkých výrobkoch uprednostňujeme kvalitné ingrediencie a tradičné receptúry našich starých mám. Máte radi ovocné džemy, no nemáte čas variť? Nevadí! My a spoločnosť VOTABO varíme džemy za vás. A to podľa klasických poctivých receptúr. Vyskúšajte džemy z TOP-Farm, vyrobené presne tak, ako ich varili naše babičky. Džemy sú varené krátko, vďaka čomu si zachovávajú sýtu farbu a intenzívnu chuť. Obsahujú len ovocie, cukor, citrón a pektín. A v prípade, že by ste vyskúšali netradičné chute ovocí v kombinácii s bielou alebo horkou čokoládou, tak pre Vás sú stvorené Slovenské džemy z malín, čučoriedok, marhúľ, atď. Dokonalá chuť pre maškrtníkov bez éčok s minimálnym množstvom cukru.
Ovocie obsahuje desiatky cenných látok, ktoré významne prospievajú zdraviu – posilňujú obranyschopnosť organizmu a urýchľujú látkovú výmenu. A vďaka konzervácii môžu tieto chutné, sladké a šťavnaté plody prinášať úžitok malým aj veľkým po celý rok - napríklad aj vo forme kvalitných ovocných džemov. Máte radi jahodový džem? Jahody patria medzi najobľúbenejšie letné ovocie a navyše, sú bohatým zdrojom vitamínov a minerálov. Obsahujú vitamíny A, B, C a E, z minerálov obsahujú najmä mangán, fluór, bór, horčík a vápnik. Podporujú metabolizmus, dezinfikujú tráviaci trakt a v črevách na seba viažu ťažké kovy.
Malinový džem a ríbezľový džem má typicky jemnú a popritom lahodne kyslastú chuť. Oba tieto produkty z TOP-Farm dokážu potešiť každý maškrtný jazýček. Je všeobecne známe, že maliny sú skvelým antioxidantom, že podporujú nielen dobré trávenie, ale aj zdravie očí, srdca a tepien. Tiež pomáhajú pri problémoch s močovým mechúrom a s obličkami. Obsahujú vitamíny A, B, C, E a K. Z minerálov obsahujú vápnik, draslík, sodík, fosfor, meď, selén, horčík, mangán, zinok a železo. Ríbezle úžasne posilňujú ľudský imunitný systém, aktivizujú krvotvorbu a bunkový metabolizmus, majú protizápalové a antibakteriálne vlastnosti. Podporujú dobrý zrak, srdce i svalstvo. Ríbezle sú bohaté na flavonoidy a omega-3 mastné kyseliny, tiež obsahujú vitamíny A, B, C a E. Z minerálov sú bohaté najmä na železo, horčík, draslík, vápnik a mangán.
Dúfame, že sme Vám urobili chuť na fantastické, chutné a zdravé ovocné džemy. Ochutnajte si ich a vyberte si svoj obľúbený!