logo

Blog

<<  41/70 >>

Sladký život bez bieleho cukru

17.9.2021 09:46

https://www.top-farm.sk/

Máte radi sladké? V súčasnosti mnoho ľudí dáva pred bielym cukrom prednosť iným alternatívam. Dnes v každej dobrej kuchárskej knižke je možné nájsť desiatky receptov, kde sa namiesto klasického rafinovaného repného cukru používajú jeho zdravšie náhrady – včelí med, stévia, kokosový a trstinový cukor.

Ako vzniká trstinový cukor? Trstina sa pomelie a získa sa z nej trstinová šťava, ktorá sa zahustí. Z hustého sirupu vzniká trstinový cukor trojnásobnou kryštalizáciou - pri prvej kryštalizácii sa oddelí svetlý cukor, pri druhej tmavší cukor a pri tretej najtmavší cukor, ktorý je najbohatší na melasu. Jedná sa o látku, ktorá obsahuje množstvo minerálov, ktoré sa inak pri výrobe cukru strácajú a tajomstvo prírodného trstinového cukru spočíva práve vo vyššom obsahu zvyškovej melasy.  

Vedeli ste, že včelí med sa nazýva aj superpotravinou? Včelí med má zo všetkých prírodných produktov najvyšší obsah základných cukrov. Obsahuje tiež zložené cukry, vitamíny, minerály, enzýmy a látky s antibakteriálnymi, antioxidačnými, imunostimulačnými a revitalizujúcimi účinkami. Jeho liečivé účinky vychádzajú z účinkov rastlín, na ktorých včely medujú a je ideálnym prostriedkom nielen na vnútorné, ale aj na vonkajšie použitie.  

Včelí med patrí k tým potravinám, po ktorých sa človek cíti lepšie a zdravšie. Upokojuje myseľ a podporuje obranyschopnosť organizmu množením populácie probiotických baktérií v črevách. Zlepšuje trávenie a pozitívne ovplyvňuje tvorbu telesnej energie. Či sa rozhodnete pre lipový, repkový, slnečnicový alebo agátový med, každý z nich chutí úžasne. A to nielen v čaji, ale aj v medovníkoch, zákuskoch, koláčoch a v rôznych iných pokrmoch, ktorým dodáva aj skvelú charakteristickú vôňu.

Dobrým tipom na zdravú maškrtu je tiež slowtella, ktorá je vyrobená z lieskových orechov, kakaa a kokosových kvetov. Viete, že glykemický index kokosového cukru z nektáru kokosových kvetov je nižší, než index bieleho cukru i včelieho medu? Kokosový cukor má typickú jemnú karamelovú chuť a patrí k vynikajúcim alternatívam klasického cukru v studenej i v teplej kuchyni.  

Poznáte tropickú rastlinu stéviu? Táto sladká tráva sa aktuálne teší veľkej popularite. Jej pôvodným domovom je Paraguaj a Brazília, no dnes sa pestuje tiež v Japonsku a v mnohých iných štátoch. Prírodné sladidlo sa získava mletím usušených lístkov rastliny, ktorá obsahuje mnoho zdraviu prospešných zlúčenín. Najvýznamnejšími sú glykozidy steviolu, no tiež vláknina, bielkoviny, éterické oleje, oligosacharidy, aminokyseliny a betakarotén. Stévia cukrová má veľmi vysokú sladivosť a obsahuje aj vitamíny i minerály.    

Vysoký príjem rafinovaného cukru má podľa mnohých odborníkov priamy súvis s obezitou a s viacerými zdravotnými ťažkosťami. Preto je vhodné jeho príjem v dennom jedálnom lístku zredukovať a vyskúšať i iné prírodné sladidlá. Je dobré vedieť, že sladký život je možný aj bez klasického bieleho cukru.


Fotogaléria


Zdielajte na sociálnych sieťach
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email 

<<  41/70 >>



Nastavenie súborov cookies
Na fungovanie našej webovej stránky používame nevyhnutné cookies (essential cookies) umožňujúce realizovať základné funkcionality webovej stránky. Tieto cookies môžete zakázať zmenou nastavení Vášho internetového prehliadača, čo však môže ovplyvniť fungovanie webovej stránky. Radi by sme tiež využívali dobrovoľné cookies (non-essential), ktoré nám pomôžu zlepšiť fungovanie našej webovej stránky. Pre ich povolenie, prosím, odkliknite súhlas.
Ochrana osobných údajov  |  Informácie o cookies
Súhlasím Prispôsobiť Odmietnuť
<Naspäť
Podrobné nastavenie cookies
Súbory cookie používame na zabezpečenie základných funkcií stránky a na zlepšenie vášho používateľského zážitku. Svoj súhlas pre každú kategóriu môžete kedykoľvek zmeniť.
<Nevyhnutné cookies
 
Technické súbory cookies sú nevyhnutné pre správne fungovanie našej webovej stránky. Tieto sa využívajú najmä na uchovávanie Vašich produktov v košíku, zobrazovanie obľúbených výrobkov, nastavenie Vašich preferencií a nákupného procesu. Pre využívanie technických cookies nepožadujeme Váš súhlas, ale spracúvame ich na základe nášho oprávneného záujmu. Váš prehliadač môžete nastaviť tak, aby blokoval alebo Vás upozorňoval na takéto súbory. V takom prípade však nemusia niektoré časti našej webovej stránky správne fungovať.
<Analytické cookies
 
Analytické cookies nám umožňujú meranie výkonu a počet návštev našej webovej stránky.
<Marketingové cookies
 
Marketingové cookies sú využívané reklamnými a sociálnymi sieťami na prispôsobenie zobrazovaných reklám tak, aby pre vás boli čo najzaujímavejšie.
Povoliť všetky Povoliť zvolené Odmietnuť
Uložiť Odmietnuť