Máte radi sladké? V súčasnosti mnoho ľudí dáva pred bielym cukrom prednosť iným alternatívam. Dnes v každej dobrej kuchárskej knižke je možné nájsť desiatky receptov, kde sa namiesto klasického rafinovaného repného cukru používajú jeho zdravšie náhrady – včelí med, stévia, kokosový a trstinový cukor.
Ako vzniká trstinový cukor? Trstina sa pomelie a získa sa z nej trstinová šťava, ktorá sa zahustí. Z hustého sirupu vzniká trstinový cukor trojnásobnou kryštalizáciou - pri prvej kryštalizácii sa oddelí svetlý cukor, pri druhej tmavší cukor a pri tretej najtmavší cukor, ktorý je najbohatší na melasu. Jedná sa o látku, ktorá obsahuje množstvo minerálov, ktoré sa inak pri výrobe cukru strácajú a tajomstvo prírodného trstinového cukru spočíva práve vo vyššom obsahu zvyškovej melasy.
Vedeli ste, že včelí med sa nazýva aj superpotravinou? Včelí med má zo všetkých prírodných produktov najvyšší obsah základných cukrov. Obsahuje tiež zložené cukry, vitamíny, minerály, enzýmy a látky s antibakteriálnymi, antioxidačnými, imunostimulačnými a revitalizujúcimi účinkami. Jeho liečivé účinky vychádzajú z účinkov rastlín, na ktorých včely medujú a je ideálnym prostriedkom nielen na vnútorné, ale aj na vonkajšie použitie.
Včelí med patrí k tým potravinám, po ktorých sa človek cíti lepšie a zdravšie. Upokojuje myseľ a podporuje obranyschopnosť organizmu množením populácie probiotických baktérií v črevách. Zlepšuje trávenie a pozitívne ovplyvňuje tvorbu telesnej energie. Či sa rozhodnete pre lipový, repkový, slnečnicový alebo agátový med, každý z nich chutí úžasne. A to nielen v čaji, ale aj v medovníkoch, zákuskoch, koláčoch a v rôznych iných pokrmoch, ktorým dodáva aj skvelú charakteristickú vôňu.
Dobrým tipom na zdravú maškrtu je tiež slowtella, ktorá je vyrobená z lieskových orechov, kakaa a kokosových kvetov. Viete, že glykemický index kokosového cukru z nektáru kokosových kvetov je nižší, než index bieleho cukru i včelieho medu? Kokosový cukor má typickú jemnú karamelovú chuť a patrí k vynikajúcim alternatívam klasického cukru v studenej i v teplej kuchyni.
Poznáte tropickú rastlinu stéviu? Táto sladká tráva sa aktuálne teší veľkej popularite. Jej pôvodným domovom je Paraguaj a Brazília, no dnes sa pestuje tiež v Japonsku a v mnohých iných štátoch. Prírodné sladidlo sa získava mletím usušených lístkov rastliny, ktorá obsahuje mnoho zdraviu prospešných zlúčenín. Najvýznamnejšími sú glykozidy steviolu, no tiež vláknina, bielkoviny, éterické oleje, oligosacharidy, aminokyseliny a betakarotén. Stévia cukrová má veľmi vysokú sladivosť a obsahuje aj vitamíny i minerály.
Vysoký príjem rafinovaného cukru má podľa mnohých odborníkov priamy súvis s obezitou a s viacerými zdravotnými ťažkosťami. Preto je vhodné jeho príjem v dennom jedálnom lístku zredukovať a vyskúšať i iné prírodné sladidlá. Je dobré vedieť, že sladký život je možný aj bez klasického bieleho cukru.