Šport má pozitívne účinky na telo, aj na psychiku. Vďaka pravidelným pohybovým aktivitám má človek nielen výbornú ohybnosť a telesnú kondíciu, ale cíti sa aj spokojnejší a vyrovnanejší.
Je všeobecne známe, že šport posilňuje nielen zdravie, ale podnecuje aj dobrú náladu, pomáha ľuďom stať sa silnejšími a sebavedomejšími. No bez vhodnej životosprávy by sa dobré športové výsledky len málokomu podarilo dosiahnuť.
Športovci sa obvykle vo svojom jedálnom lístku spoliehajú na potraviny, ktoré majú vysokú hodnotu a telu dodávajú všetky potrebné živiny. Pre efektívne fungovanie tela je dôležité nielen pravidelné stravovanie, ale aj výber stravy, s dostatkom vitamínov, minerálov a bielkovín. Tie sa v hojnom množstve nachádzajú v hydine, preto ľudia zapálení pre šport obľubujú kuracie, slepačie, morčacie, kačacie a husacie mäso, ktoré je nielen zdravé, ale aj lahodné.
Aj zdravá strava môže byť chutná a môže človeku priniesť úžasné kulinárske pôžitky. Zvlášť, ak je pripravená z prvotriednych surovín. Takou surovinou je domáca hydina, žijúca v ekologickom prostredí. Sú to kury, sliepky, morky, kačice a husi, ktorých mäso neobsahuje stimulátory rastu, ani antibiotiká. Hydina z domácej farmy má dostatok pohybu, slnka, čerstvého vzduchu a žije v dobrých hygienických podmienkach. A aj preto tento druh mäsa vyhľadávajú športovci, ktorí pri cvičení potrebujú príjem hodnotných kalórií.
Mäso z domácich kurčiat patrí medzi najvyhľadávanejšie diétne delikatesy. Najmä, ak sa hydinu rozhodnete vhodne tepelne spracovať. Odborníci na výživu uprednostňujú dusenie a varenie v pare. Príprava jedla v pare patrí k najzdravším spôsobom varenia. Mäso zostáva šťavnaté, do pokrmov nie je potrebné pridávať vodu, ani tuk a suroviny si udržia nielen autentickú chuť, ale aj formu. No žiadneho veľkého prehrešku voči zdraviu sa športovec nedopustí, ak si diétne kuracie mäso občas pripraví aj na grile. Grilovanie dodáva jedlu iný rozmer. Pri grilovaní sa ochutené stehná, krídla alebo prsia kladú na rozpálený rošt buď priamo alebo ich možno pred tepelnou úpravou vložiť do alobalu s ďalšími ingredienciami. Skvelým gurmánskym zážitkom sú aj kúsky mäsa nastoknuté na ražni, ktoré sa grilujú spolu so zeleninou a marinádou. Skúste aj vy vymeniť vyprážanie mäsa z hydiny za dusenie, varenie v pare či grilovanie, ktoré vás iste prekvapí svojou vynikajúcou chuťou.