Pod názvom čatní - anglicky chutney sa skrývajú omáčky z čerstvých alebo zaváraných surovín, ktoré do našich končín zavítali ešte v sedemnástom storočí z Indie a z Ázie. Husté dochucovacie omáčky obsahujú zmes ovocia alebo zeleniny a rôzne aromatické koreniny výrazných chutí.
Domáce chutney sa pripravuje podobne ako džem - redukovaním tekutiny z ovocia a zeleniny. Ide o jednoduchú formu zavárania, avšak ako konzervačný prípravok sa používa nielen cukor, ale aj ocot - vínny, jablčný, balzamikový... a okrem zvoleného ovocia či zeleniny sa do základu obvykle pridáva cibuľa, cesnak a špecifické, výrazne aromatické korenie - zázvor, čili, karí, koriander, kardamón, tymian, horčičné semienka, aníz, škorica, muškátový oriešok, klinčeky a iné. Na prípravu chutney existujú desiatky receptov a stovky možností, ako suroviny skombinovať. Studená hustá zmes má byť trochu sladká, trochu kyslá, no hlavne pikantne korenistá.
V Indii a v Ázii sa typické chutney podáva ako predkrm s plackami a po celý čas stolovania je omáčka položená na stole, aby si ňou stolovníci mohli dochutiť aj ktorýkoľvek iný pokrm. V Európe sa chutney najčastejšie podáva k mäsu, k rybám a k tvrdým syrom. No komu časová vyťaženosť či pracovná zaneprázdnenosť nedovoľuje pripraviť si chutney doma vlastnoručne, ten môže siahnuť po ovocnom či zeleninovom chutney z nášho e-shopu. Pokiaľ obľubujete ovocné čatní, vyskúšajte lahodné višňové chutney z TOP-Farm a ak dávate prednosť zelenine, vsaďte na cibuľové čatní s medom. Oba výrobky z nášho e-shopu pochádzajú z renomovanej Horňáckej farmy a sú vyrobené z poctivých domácich surovín, bez éčok.
Pokiaľ patríte medzi gurmánov, ktorí si radi spestria svoj jedálny lístok aj s inými originálnymi a zdravými pochutinami, siahnite po cuketovom tataráku. Cuketový tatarák obsahuje len minimálne množstvo trstinového cukru a skladá sa z cukety, cibule, cesnaku, paradajkového pretlaku, olivového oleja, worčestrovej omáčky, vínneho octu, čili a soli. Cuketový tatarák z TOP-Farm je vyrobený výlučne zo slovenských lokálnych surovín, neobsahuje žiadne chemické látky a hodí sa nielen na raňajky či desiatu, ale aj na olovrant a večeru.
Postup prípravy chutných hrianok s cuketovým tatarákom je veľmi jednoduchý. Na panvicu alebo plech rozložte krajce chleba, ktoré z oboch strán opečte dozlata. Na teplé hrianky nahrubo naneste cuketový tatarák a posypte ho nastrúhaným tvrdým syrom. Obmena receptu pre milovníkov mäsových výrobkov je s použitím pár plátkov domácej klobásky namiesto syra. Hrianky podávajte s čerstvými paradajkami, paprikami, reďkovkami, uhorkami alebo s inou sezónnou zeleninou. A k tomuto pokrmu sa skvelo hodí akýkoľvek teplý bylinkový čaj. Prajeme vám dobrú chuť!