Paštéty patria medzi tie farmárske pochúťky, ktoré vedia prekvapiť jednoduchosťou, no zároveň potešiť ako lahodné predjedlo aj súčasť výnimočných chvíľ. A najmä ak sú pripravené z kvalitného kačacieho, morčacieho alebo kuracieho mäsa bez zbytočných prísad, s poctivým spracovaním a dôrazom na chuť – si zaslúžia miesto na vašom sviatočnom stole.
Predjedlá pripravujú chuťové poháriky na hlavné jedlo – a paštéty z našej farmy to zvládajú s noblesou. Vďaka jemnej konzistencii a plnej chuti sú ideálnym prvým chodom nielen pri rodinnej večeri, ale aj pri sviatkoch, oslavách či ako štýlový doplnok víkendového brunchu.
- Kuracia paštéta s pečeňou – jemná, krémová a plná poctivej chuti, výborná ako základná voľba pre každého milovníka klasiky.
- Kačacia paštéta s brusnicami – zaujímavý kontrast slaného a sladkého, ideálna na sviatočné chvíle.
- Kačacia paštéta s foie gras – delikatesa pre náročných, chuťovo výrazná a zároveň elegantná.
- Kačacia paštéta s pečienkou “pikant” – pre tých, ktorí majú radi trochu ostrosti na začiatok večera.
- Foie gras s morskou soľou – luxusný zážitok s jemne slaným akcentom.
- Foie gras s tokajským vínom – spája francúzsku eleganciu a tradičný tokajský akcent do neobyčajného predjedla.
- Morčacia paštéta so slivkami – jemná a ľahko nasladlá, skvelá na kombináciu so syrom alebo ovocím.
Tieto paštéty sú pripravené z mäsa pochádzajúceho výhradne z našej farmy a neobsahujú žiadne stabilizátory, umelé dochucovadlá ani konzervačné látky. Aj vďaka tomu si zachovávajú svoju prirodzenú arómu a plnú chuť, ktorú oceníte už pri prvom súste.
Paštéty viete servírovať na desiatky spôsobov – stačí trocha inšpirácie a z bežného predjedla sa stane niečo výnimočné.
• Kvalitné pečivo alebo toasty – ideálne mierne opečené na panvici alebo v rúre, aby boli chrumkavé a teplé. Skvele sa hodí kváskový chlieb, ciabatta, toastový chlieb, krekry alebo remeselné bagetky.
• Brusnicové čatní – sladkokyslý akcent, ktorý zvýrazní paštétu, najmä z kačacej pečene. Môžete použiť aj čatní z fíg, sliviek či jablkovo-zázvorový variant.
• Nakladaná cibuľka – marinovaná v balzamikovom octe alebo červenom víne, s jemným korením. Výborne dopĺňa chuť paštéty.
• Kyslé uhorky alebo kapary – kontrast k bohatosti paštéty, vhodné najmä pri servírovaní ako jednohubky.
• Čerstvé ovocie – plátky hrušky, jablka alebo hrozno vytvoria elegantný dojem a zároveň vyvážia mastnejšiu štruktúru paštéty.
• Bylinky a koreniny – čerstvý tymian, pažítka alebo drvené čierne korenie dodajú vôňu aj vizuálnu príťažlivosť.
• Kanapky s paštétou – natrieť paštétu na malé kúsky toastu, dozdobiť čatní alebo plátkom ovocia, a ozdobiť lístkom bylinky.
• Sklenené poháriky s paštétou – ideálne do studeného bufetu, s dreveným nožíkom a vedľa servírovaným pečivom.
• Drevená doska so všetkým – paštéta, nakrájané pečivo, ovocie, oriešky a bylinky – všetko spolu naaranžované ako farmárska delikatesa.
Ak pripravujete väčšiu oslavu, paštéty môžu byť centrom vašej studenej misy. Skombinujte ich napríklad s varenými vajíčkami, nakladanou zeleninou, syrmi, sadlom v poháriku a domácim pečivom. Výhodou je, že takto pripravený výber poteší aj tých, ktorí si dávajú pozor na kvalitu surovín – všetko je z poctivej domácej produkcie.
Ak pridáte malé tabuľky s označením jednotlivých druhov paštét a doplnkov, misa získa luxusný vzhľad – ako z farmárskeho festivalu.
Paštéty z našej ponuky si nezaslúžia skončiť len ako rýchla nátierka. Ich kvalita, jemnosť a poctivé zloženie ich predurčujú na oveľa viac – ako štýlové predjedlo, hlavný aktér slávnostného stola alebo súčasť darčekového balíčka pre gurmána. Dajte im šancu vyniknúť – a uvidíte, že aj jednoduchá paštéta môže byť kulinárskym zážitkom.