logo

Blog

<<  6/35 >>

Ovocné džemy – tipy na zaváranie a uskladnenie

23.8.2021 17:05

Aj v dnešnej uponáhľanej dobe je stále mnoho šikovných gazdiniek, ktoré výborne nielen varia a pečú, ale aj zavárajú. Pripraviť z čerstvých ovocných plodov dobrý kompót či lahodný džem si však vyžaduje aj štipku fantázie a kulinárskeho umenia.

Podmienky úspešnej výroby domácich džemov

Ak si chcete pochutnávať na sladkých plodoch leta počas celého roka, k výrobe domácich džemov použite len čerstvé a bezchybné kusy ovocia, pretože prezreté a poškodené plody na zaváranie nie sú vhodné. Ovocie spracujte vždy okamžite po zbere a nepodceňte technologický postup. Pokiaľ chcete, aby boli vaše vlastnoručne vyrobené džemy nielen oku lahodiace, ale aj chutné, dbajte aj na výber ostatných ingrediencií. Džemy sa pripravujú varením, rôsolovitá zmes musí mať správnu farbu, vôňu a konzistenciu. A ideálne je, ak džem obsahuje aj malé kúsky ovocia.

Pokiaľ patríte medzi milovníkov džemov, iste na vašom stole nechýbajú pochúťky z čučoriedok, malín a šípok. Malinový džemšípkový džem sa vyznačuje skvelou sladko-kyslastou chuťou. Pri domácej výrobe po uvarení plodov však vždy odstráňte z povrchu uvarenej zmesi penu, pretože bubliny vzduchu by mohli narušiť vzhľad a skrátiť trvanlivosť pochutiny. Jahody sú vynikajúce v kombinácii s rebarborou, višňami či marhuľami - mix týchto plodov vytvára úžasnú zmes, plnú lahodných chutí. No jahodový džem výborne chutí aj bez pridania akéhokoľvek iného ovocia.    

Máte vlastnú záhradku, v ktorej nechýbajú kríky s egrešmi či ríbezľami?  Najrozšírenejšie druhy ríbezlí na prípravu lahodných kompótov a džemov sú čierne a červené ríbezle, no existujú aj bielo sfarbené druhy, ktoré chutia rovnako dobre. Strapce pred tepelným spracovaním jednoduchšie oberiete, pokiaľ bobuľky zo stopiek budete oddeľovať pomocou vidličky. Ríbezle je možné pri zaváraní kombinovať so všetkými ostatnými bobuľovinami. 

Jablká sú na trhu k dispozícii celoročne, v širokej palete odrôd. Tento druh ovocia dobre ladí s hruškami nielen v kompótoch, ale aj v džemoch. Pri domácej výrobe džemov možno jablká kombinovať aj so slivkami. A so slivkami sa dobre znášajú tiež čerešne a broskyne. Pokiaľ však nepatríte k fanúšikom zavárania, v našom e-shope nájdete množstvo takýchto produktov – stačí si len vybrať podľa vlastných preferencií. Ani u nás v Topoľnici nemôžu chýbať tieto sladko slané dobroty. V predajni ale aj na našom e-shope nájdete džemy značiek VOTABO a Slovenské džemy, ktoré sa vyrábajú bez konzervantov zo slovenského ovocia.

Značka Slovenské džemy ponúka aj netradičné špeciality, ako je napr.:
- Malinový džem s bielou čokoládou je závislosť pre milovníkov sladkých chutí.
- Jablkovo – cibuľová pochúťka chutí najlepšie s grilovaný mäsom.
- Čučoriedková a Marhuľová ovotella, výborná varianta pre detičky miesto klasickej Nutelly.

Ako správne kompóty a džemy skladovať?

Kompóty a džemy uchovávajte na chladnom a tmavom mieste, čím ich ochránite pred zmenou farby a chuti. Pokiaľ ste pri tepelnom spracovaní ovocia dodržali správny technologický postup, trvanlivosť domácich zaváranín a džemov by mala byť okolo roka. Pri kupovaných výrobkoch je dátum spotreby uvedený na obale. Už otvorené poháre však spotrebujte do niekoľkých dní a uchovávajte ich výlučne v chladničke.


Fotogaléria


Zdielajte na sociálnych sieťach
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

<<  6/35 >>



Súbory cookie používame, aby sme zabezpečili čo najlepšie prezeranie našich webových stránok. Ďalšie informácie nájdete na stránke ako používame súbory cookies