Knedľa je neoddeliteľnou súčasťou slovenskej, českej a rakúskej kuchyne. Tento nadýchaný pokrm, často považovaný za prílohu, má však výnimočné miesto na tanieri – je to mäkučký „nositeľ“ chutí, ktorý dokonale dopĺňa omáčky, mäso aj zeleninu.
Knedľa je varený múčny výrobok, ktorý sa pripravuje z kysnutého alebo práškového cesta a varí sa buď v pare, alebo vo vode. Má tvar valca, placky alebo malých guličiek. Pôvod knedle siaha až do stredoveku, a hoci každý región má svoje vlastné varianty, najznámejšie sú:
• Žemľová knedľa – pripravovaná z múky, mlieka, vajec a na kocky nakrájanej žemle.
• Parená knedľa – kyprá, mäkká a nadýchaná, obľúbená k mäsovým omáčkam.
• Zemiaková knedľa – pripravovaná zo zemiakového cesta, obľúbená najmä k pečenému mäsu.
• Ovocná knedľa – sladký variant plnený ovocím (napr. slivkami či marhuľami), podávaný s tvarohom a maslom.
Na top-farm.sk ponúkame kvalitné mäso z kurčiat, moriek či kačíc, ktoré sú ideálne do tradičných domácich receptov. Pozrite si výber tých najlepších jedál s knedľou:
Ingrediencie:
• 2 ks kačacích pŕs
• soľ, čierne korenie
• 1 PL medu
• červená kapusta
• cukor, ocot, rasca, bobkový list
• žemľová knedľa
Postup:
Kačacie prsia narežeme na koži, osolíme, okoreníme a opekáme na panvici najprv kožou nadol, kým nepustia tuk. Potom ich otočíme a dozlatista opečieme. Dopečieme ich v rúre pri 180 °C asi 15 minút. Kapustu nakrájame, orestujeme na troche kačacieho tuku, pridáme cukor, ocot, koreniny a dusíme domäkka. Podávame s nakrájanou knedľou.
Ingrediencie:
• 500 g mletého kuracieho mäsa
• 1 vajce, strúhanka, soľ, korenie, majoránka
• olej na smaženie
• 1 smotana na varenie
• 1 PL hladkej múky
• 1 zväzok čerstvého kôpru
• pcot, cukor, soľ
• parená knedľa
Postup:
Mleté kuracie mäso zmiešame s vajcom, soľou, korením, majoránkou a strúhankou. Zo zmesi pripravíme fašírky, ktoré smažíme dozlatista. Na omáčku zahrejeme smotanu, pridáme múku rozmiešanú vo vode, dochutíme cukrom, soľou, trochou octu a nasekaným kôprom. Varíme do zhustnutia. Podávame s knedľou a fašírkami.
Ingrediencie:
• 4 vykostené kuracie stehná alebo prsia
• mrkva, petržlen, zeler (koreňová zelenina)
• cibuľa, bobkový list, nové korenie, čierne korenie
• 1 smotana na varenie
• 1 PL horčice
• 1 ČL cukru
• citrónová šťava
• hladká múka na zahustenie
• knedľa
Postup:
Kuracie mäso osolíme a opečieme na cibuľke, pridáme koreňovú zeleninu, koreniny, zalejeme vodou a dusíme domäkka. Hotové mäso vyberieme, zeleninu rozmixujeme, pridáme smotanu, horčicu, cukor a citrónovú šťavu, prípadne dochutíme. Zahustíme múkou a omáčku krátko povaríme. Podávame s knedľou a mäsom.
Knedľa je symbol domácej pohody a tradičných chutí, ktoré pretrvávajú generácie. V kombinácii s kvalitným mäsom z top-farm.sk si vychutnáte jedlá, ktoré potešia každého milovníka poctivej kuchyne. Vyskúšajte niektorý z našich receptov a doprajte si nedeľný obed ako od babičky – vo všedný deň.