Logo www.top-farm.sk

Blog

 1/79 >>

Kuracie žalúdky: Prehliadaná pochúťka, ktorá stojí za ochutnanie

Kuracie vnútornosti nie sú v modernom stravovaní tak populárne ako iné druhy mäsa, no medzi nimi sa ukrýva jedna skutočná lahôdka - kuracie žalúdky. Tieto drobnosti, plné chuti a výživných látok, si zaslúžia viac pozornosti v kuchyni. Prečo sú teda tak prehliadané a ako ich pripraviť tak, aby si ich obľúbila celá rodina?

Prečo sa kuracie žalúdky často prehliadajú?

Kuracie žalúdky patria medzi vnútornosti, ktoré sa v minulosti bežne konzumovali, no v súčasnosti ich mnohí považujú za menej hodnotnú surovinu. Príčiny sú dve:

1. Dlhšia príprava - Keďže ide o svalovinu, vyžadujú dlhší čas varenia alebo dusenia, aby boli dostatočne mäkké.
2. Neznalosť prípravy - Mnohí nevedia, ako ich správne pripraviť tak, aby boli chutné a šťavnaté.

Výživová hodnota kuracích žalúdkov

Kuracie žalúdky sú malé, no výživovo veľmi bohaté. Obsahujú:

•    Vysoký obsah bielkovín – vhodné pre svalovú regeneráciu a posilnenie tela.
•    Nízky obsah tuku – ideálne pre ľudí, ktorí si strážia kalorický príjem.
•    Železo – dôležité pre tvorbu červených krviniek a prevenciu anémie.
•    Kolagén – priaznivo pôsobí na kĺby, pokožku a vlasy.

Ako správne pripraviť kuracie žalúdky?

Aby boli kuracie žalúdky mäkké a chutné, je dôležité dodržať niekoľko krokov:

1. Dôkladné umytie a čistenie – opláchnite ich pod teplou vodou a odstráňte prípadné nečistoty.
2. Predvárka – na odstránenie prípadnej silnejšej arómy ich môžete na 5-10 minút povariť v osolenej vode a potom scediť.
3. Dlhšie varenie alebo dusenie – pri dusení alebo pomalom varení výrazne zmäknú a získajú výbornú chuť.

Recepty

Kuracie žalúdky na cibuľke so zemiakovými lokšami

Ingrediencie:
•    500 g kuracích žalúdkov
•    2 veľké cibule
•    3 strúčiky cesnaku
•    1 čl sladkej papriky
•    1/2 čl rasce
•    1 bobkový list
•    1 čl majoránky
•    soľ a čierne korenie
•    2 PL bravčovej masti alebo oleja
•    200 ml hovädzieho alebo kuracieho vývaru
•    domáca zemiaková lokša na podávanie

Postup:
1.    Na oleji alebo masti osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu dozlata.
2.    Pridajte nasekaný cesnak a restujte ďalšiu minútku.
3.    Pridajte kuracie žalúdky, soľ, korenie, rascu a sladkú papriku, premiešajte a nechajte zarestovať.
4.    Zalejte vývarom, pridajte bobkový list a prikryté duste asi 60-90 minút, kým nebudú žalúdky mäkké.
5.    Na záver pridajte majoránku a premiešajte.
6.    Servírujte so zemiakovými lokšami.

Fašírky z kuracích žalúdkov

Ingrediencie:
•    500 g kuracích žalúdkov
•    1 veľká cibuľa
•    2 strúčiky cesnaku
•    2 vajcia
•    50 g strúhanky
•    1 čl horčice
•    1/2 čl mletej rasce
•    soľ a čierne korenie
•    1 zväzok petržlenovej vňate
•    olej na vyprážanie

Postup:
1.    Kuracie žalúdky povarte v osolenej vode asi 60 minút, kým nebudú mäkké. Potom ich sceďte a nechajte vychladnúť.
2.    Pomelte ich na mlynčeku alebo rozmixujte v kuchynskom robote na jemnejšiu konzistenciu.
3.    Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak, vajcia, strúhanku, horčicu, rascu, soľ, korenie a nasekanú petržlenovú vňať.
4.    Dôkladne premiešajte a vytvorte malé fašírky.
5.    Na panvici rozohrejte olej a fašírky vypražte z oboch strán do zlatista.
6.    Podávajte s čerstvým chlebom alebo zemiakovou kašou.

Kuracie žalúdky sú skvelé pre milovníkov tradičnej kuchyne, no dajú sa prispôsobiť aj moderným gastronomickým trendom. Ak ste ich ešte neskúsili, neváhajte! Ich bohatá chuť a výživové hodnoty stoja za objavenie.

Pozrite si produkty, ktoré sme vybrali pre Vás...


Fotogaléria


Zdielajte na sociálnych sieťach
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email 

 1/79 >>



Nastavenie súborov cookies
Na fungovanie našej webovej stránky používame nevyhnutné cookies (essential cookies) umožňujúce realizovať základné funkcionality webovej stránky. Tieto cookies môžete zakázať zmenou nastavení Vášho internetového prehliadača, čo však môže ovplyvniť fungovanie webovej stránky. Radi by sme tiež využívali dobrovoľné cookies (non-essential), ktoré nám pomôžu zlepšiť fungovanie našej webovej stránky. Pre ich povolenie, prosím, odkliknite súhlas.
Ochrana osobných údajov  |  Informácie o cookies
Súhlasím Prispôsobiť Odmietnuť
<Naspäť
Podrobné nastavenie cookies
Súbory cookie používame na zabezpečenie základných funkcií stránky a na zlepšenie vášho používateľského zážitku. Svoj súhlas pre každú kategóriu môžete kedykoľvek zmeniť.
<Nevyhnutné cookies
 
Technické súbory cookies sú nevyhnutné pre správne fungovanie našej webovej stránky. Tieto sa využívajú najmä na uchovávanie Vašich produktov v košíku, zobrazovanie obľúbených výrobkov, nastavenie Vašich preferencií a nákupného procesu. Pre využívanie technických cookies nepožadujeme Váš súhlas, ale spracúvame ich na základe nášho oprávneného záujmu. Váš prehliadač môžete nastaviť tak, aby blokoval alebo Vás upozorňoval na takéto súbory. V takom prípade však nemusia niektoré časti našej webovej stránky správne fungovať.
<Analytické cookies
 
Analytické cookies nám umožňujú meranie výkonu a počet návštev našej webovej stránky.
<Marketingové cookies
 
Marketingové cookies sú využívané reklamnými a sociálnymi sieťami na prispôsobenie zobrazovaných reklám tak, aby pre vás boli čo najzaujímavejšie.
Povoliť všetky Povoliť zvolené Odmietnuť
Uložiť Odmietnuť