<<  Všetky články v tejto kategórii
<<  52/69 >>

Kulinárske tipy na prípravu hydiny

25.2.2021 18:04

Kulinárske tipy na prípravu hydiny

Rodinná grilovačka alebo nedeľný obed – to všetko môže chutiť ešte lepšie, ak sa inšpirujete našimi tipmi, ako pripraviť jemné, chrumkavé a šťavnaté mäso z hydiny. Váš kuchársky úspech začína výberom kvalitného mäsa, a následne závisí od techniky spracovania.

Chutnejšie mäso = vyzreté mäso

Chuť mäsa je ovplyvnená viacerými faktormi (spôsobom chovu, rozmrazenia, prípravy, čerstvosťou, množstvom tuku,...). Ale možno ste nevedeli, že ju ovplyvňuje aj spôsob vyzretia. Rozoznávame kontrolované suché vyzretie "dry-aging", to znamená voľne,  pri nízkej teplote a určitej vlhkosti vzduchu. A mokré vyzretie "wet-aging" v plastovom obale, kedy je zviera hneď po záreze zabalené. Takto vyzreté mäsá môže chutiť jemne kovovo a nakyslo. Dozrievanie je dôležité, aby neskôr na tanieri mäso nebolo tvrdé a zvýraznila sa jeho chuť a aróma. Iný druh mäsa a iná fáza dozrievania si vyžaduje iné skladovacie podmienky. Hydina pri „dry-aging“ metóde dozrieva deň až dva v prostredí so stálou teplotou okolo +2 °C a vlhkosťou vzduchu cca 80-85 %.

Porciovanie a tepelná úprava hydinového mäsa

Sliepka, kurča, morka, kačka alebo hus sa dá rozdeliť na menšie kusy bez problémov, ak používate správne náradie a zachováte správny postup. Hydinu položte na chrbát a ostrým nožom oddeľte stehná a krídla. Nápomocnou vám môže byť špeciálna vidlička. Nožom jednoduchšie oddelíte kožu a mäso, pomocou nožníc zas kĺby, chrupavky a kosti. Pokračujte nakrojením pŕs, nastrihnutím hrudnej kosti a chrbta. Prsia uvoľnite od kostí a rozkrojte na polovice. Pod tranšírovaním sa obvykle rozumie porciovanie, krájanie či odkosťovanie mäsa, ktoré predtým bolo tepelne spracované.

Okrem celého kusu sa dajú kúpiť už naporciované časti hydiny – polovičky, prsia, filé z pŕs (iba z kuracieho a morčacieho mäsa), kuracie, kačacie či morčacie stehná (horné a dolné), krídelka a vnútornosti (pečeň, žalúdok, srdce).

Hydinové mäso môžeme tepelne pripraviť viacerými spôsobmi - dusením, varením, vyprážaním, pečením, grilovaním, prípadne technikou sous vide (poznáte?). Ku pečeniu a grilovaniu neodmysliteľne patria marinády. K veľkej hydine, napr. k morkám alebo husiam pečeným v celku, zas chutná plnka.

8 tipov pre lepší výsledok

Ak chcete mať šťavnaté mäso, vložte ho do vriacej vody. Ak chcete mať silný vývar, vložte ho do studenej vody.

Do marinády pridávajte rozmarín, tymián, bazalku, majorán, šalviu alebo mätu. Nielenže spoznáte nové chute, ale tieto bylinky aj významne eliminujú vznik škodlivých látok, ktoré sa tvoria pri pečení a grilovaní. Naopak cukry (aj med) síce zabezpečia mäsu zlatistú farbu, ale vznik škodlivín podporujú.  

Kyslé zložky v marináde – citrón, ocot,... – mäso zmäkčujú.

Mäso pred marinovaním poriadne rozmrazte. V opačnom prípade sa marináda zbytočne rozriedi.

Chrumkavú a do zlatista opečenú kačacinu môžete docieliť aj tak, ak sa pred pečením použije na potriete kože Top-Farm kačacia masť.

Masť spolu s pokrievkou urýchlia čas pečenia. Použitím fólie na pečenie bude mäso ešte šťavnatejšie. Vždy pečte v predhriatej rúre a dodržujte odporúčanú teplotu a čas.

Mäso je upečené, ak z neho po prepichnutí vyteká priehľadná šťava.

Hydinu pred servírovaním nechajte oddýchnuť, aby sa šťava v nej mohla rovnomerne rozložiť a pri krájaní nevytekala. Klasickým rezňom stačí 10 min., ale ak ste piekli povedzme moriaka  v celku, počítajte aj s trištvrte hodinou.


Fotogaléria




Zdielajte na sociálnych sieťach
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email 

<<  Všetky články v tejto kategórii
<<  52/69 >>

Nastavenie súborov cookies
Na fungovanie našej webovej stránky používame nevyhnutné cookies (essential cookies) umožňujúce realizovať základné funkcionality webovej stránky. Tieto cookies môžete zakázať zmenou nastavení Vášho internetového prehliadača, čo však môže ovplyvniť fungovanie webovej stránky. Radi by sme tiež využívali dobrovoľné cookies (non-essential), ktoré nám pomôžu zlepšiť fungovanie našej webovej stránky. Pre ich povolenie, prosím, odkliknite súhlas.
Ochrana osobných údajov  |  Informácie o cookies
Súhlasím Prispôsobiť Odmietnuť
<Naspäť
Podrobné nastavenie cookies
Súbory cookie používame na zabezpečenie základných funkcií stránky a na zlepšenie vášho používateľského zážitku. Svoj súhlas pre každú kategóriu môžete kedykoľvek zmeniť.
<Nevyhnutné cookies
 
Technické súbory cookies sú nevyhnutné pre správne fungovanie našej webovej stránky. Tieto sa využívajú najmä na uchovávanie Vašich produktov v košíku, zobrazovanie obľúbených výrobkov, nastavenie Vašich preferencií a nákupného procesu. Pre využívanie technických cookies nepožadujeme Váš súhlas, ale spracúvame ich na základe nášho oprávneného záujmu. Váš prehliadač môžete nastaviť tak, aby blokoval alebo Vás upozorňoval na takéto súbory. V takom prípade však nemusia niektoré časti našej webovej stránky správne fungovať.
<Analytické cookies
 
Analytické cookies nám umožňujú meranie výkonu a počet návštev našej webovej stránky.
<Marketingové cookies
 
Marketingové cookies sú využívané reklamnými a sociálnymi sieťami na prispôsobenie zobrazovaných reklám tak, aby pre vás boli čo najzaujímavejšie.
Povoliť všetky Povoliť zvolené Odmietnuť
Uložiť Odmietnuť