Aj vy patríte k milovníkom kuracieho mäsa? Chutí vám varené, dusené, pečené i grilované kurča, no blahom sa rozplyniete najmä pri predstave nad šťavnatým steakom? Tu je niekoľko tipov, ako si šťavnatý steak pripraviť.
Plátky kuracích pŕs pred tepelnou úpravou najprv umyte a osušte papierovými kuchynskými utierkami. Potom rezne potrite zo všetkých strán olivovým olejom. Mäso rovnomerne posoľte a okoreňte mletým čiernym korením. Tepelná príprava začína rozpálením nepriľnavej panvice. Na suché rozpálené dno panvice položte steaky a pár minút ich opekajte z každej strany. Potom mäso preložte do inej nádoby a chvíľu ho nechajte odpočinúť.
Pred podávaním kuracieho steaku môžete pokrm dochutiť domácim bylinkovým maslom. Bylinkové maslo pripravíte z nadrobno nasekanej petržlenovej vňate, prelisovaného cesnaku, masla, horčice, sardelovej pasty a mletého čierneho korenia. Ideálnou prílohou ku kuracím steakom je miešaný šalát z čerstvej sezónnej zeleniny.
Pokiaľ chcete mať steaky ešte šťavnatejšie, dajte ich pred tepelnou úpravou do marinády. Základ marinády na kuracie mäso tvorí biele víno, olivový olej, pár prelisovaných strúčikov cesnaku, najemno nasekaná petržlenová vňať, horčica, soľ a mleté čierne korenie. Dnes nie je problém v každom ročnom období zohnať akékoľvek čerstvé či sušené bylinky. Kuracie steaky je možné ozvláštniť nielen petržlenovou vňaťou, ale aj bazalkou, tymianom, ligurčekom, rozmarínom či kôprom. Na kuracinu sa hodí tiež oregano a koriander. Karí dodá kuracím prsiam skvelú orientálnu chuť, pričom toto korenie možno použiť aj v kombinácii s kurkumou a s čili. Aké bylinky a koreniny na ochutenie steakov vybrať, závisí len od vašej chuti a kuchárskej fantázie.
Pokiaľ steaky doplníte o lahodnú omáčku, veľkolepý gurmánsky zážitok bude zaručený. Šťavnaté kuracie mäso v kombinácii s teplou omáčkou chutí úžasne. Medzi klasiku patrí syrová, hríbová, cesnaková, chrenová, hrášková, mrkvová a brusnicová omáčka. Menej tradičná je medovo-horčicová, citrónová či citrusová omáčka. Pokiaľ uprednostňujete vínové omáčky, k dobrému vínu budete potrebovať aj ďalšie ingrediencie - petržlenovú vňať, cesnak, horčicu, maslo, soľ a mleté čierne korenie. No ak dávate prednosť studeným či ostrým omáčkam, na prípravu studenej čili omáčky vám stačí vymiešať najemno nasekané čili papričky s olivovým olejom, kečupom, horčicou a mletou rascou. V našom e-shope v ponuke je aj hotová chili omáčka z kvalitných surovín a chilli papričiek z celého sveta.
Tajomstvo šťavnatého steaku spočíva v štyroch základných krokoch – výber kvalitného mäsa, čerstvosť surovín, dĺžka tepelnej úpravy a vhodné ingrediencie na dochutenie. Dobré marinády či omáčky by nikdy nemali prekrývať chuť samotného mäsa, tie majú prirodzenú chuť steaku len pozdvihnúť a obohatiť.