Logo www.top-farm.sk

Blog

<<  6/81 >>

Ak jeseň, tak tekvica – Nie len ako ozdoba, ale aj na Váš tanier

Jeseň so sebou prináša okrem chladnejších dní aj sezónu tekvíc. Nádherné oranžové, žlté a zelené tekvice zdobia záhrady, balkóny či parapety, no táto zelenina ponúka omnoho viac než len estetický zážitok. Tekvica je bohatá na vitamíny A, C, E a skupiny B, minerály ako draslík, horčík a vápnik, a vďaka vysokému obsahu vlákniny je výborná pre trávenie. Má málo kalórií, ale poskytuje pocit sýtosti, čo z nej robí ideálnu surovinu do jedál pre tých, ktorí sa snažia o zdravý životný štýl.

Okrem toho je tekvica známa svojimi antioxidantmi, ktoré pomáhajú znižovať zápaly v tele a podporujú imunitný systém – ideálna výživa pre chladné jesenné dni. Navyše, v kuchyni je nesmierne všestranná. Dá sa z nej pripraviť polievka, pyré, koláče, rizoto, placky či chutné prívarky. V nasledujúcich receptoch vám ukážeme, ako si môžete pripraviť chutné a zdravé jedlá z tekvice, ktoré vás zahrejú a nasýtia počas jesene.

Tekvicový prívarok s fašírkou z kuracieho mäsa

Tento tradičný slovenský pokrm získava na jesennej atmosfére, keď k nemu pridáme čerstvú tekvicu. Fašírky z mletého kuracieho mäsa sú ľahké a v kombinácii s jemným tekvicovým prívarkom vytvárajú lahodný obed alebo večeru.

Ingrediencie:
- 1 stredne veľká tekvica (napr. hokkaido)
- 500 g mletého kuracieho mäsa (kuracie prsia)
- 1 vajce
- 2 strúčiky cesnaku
- strúhanka (podľa potreby)
- soľ, čierne korenie, majoránka, mletá paprika
- 1 cibuľa
- 250 ml smotany na varenie
- trochu hladkej múky (na zahustenie prívarku)
- olej na vyprážanie

Postup:
1. Ošúpte a nakrájajte tekvicu na malé kocky. V hrnci orestujte na troche oleja nakrájanú cibuľu a pridajte tekvicu. Podlejte trochou vody a nechajte dusiť, kým tekvica nezmäkne.
2. Medzitým si pripravte fašírky. Mleté kuracie mäso zmiešajte s vajcom, cesnakom, strúhankou a korením. Tvarujte malé fašírky a smažte ich na oleji dozlatista.
3. Keď je tekvica mäkká, rozmixujte ju na hladký krém, pridajte smotanu a dochuťte soľou a korením. Ak je prívarok príliš riedky, môžete ho zahustiť múkou.
4. Fašírky podávajte s prívarkom, ideálne s kúskom čerstvého pečiva.

Tekvicové rizoto s kuracím mäsom

Rizoto je skvelý spôsob, ako využiť sezónnu tekvicu a pripraviť sýte, ale ľahké jedlo. Kuracie stehná dodajú rizotu chuť a mäkkosť, zatiaľ čo tekvica mu pridá jemnú sladkosť.

Ingrediencie:
- 300 g tekvice (hokkaido alebo maslová tekvica)
- 2 kuracie stehná vykostené
- 250 g ryže
- 1 liter kuracieho vývaru
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 100 ml bieleho vína
- 50 g parmezánu
- olivový olej
- soľ, čierne korenie, tymián

Postup:
1. Ošúpte a nakrájajte tekvicu na malé kúsky. Na panvici zohrejte olej a orestujte cibuľu a cesnak. Pridajte ryžu a nechajte ju zľahka orestovať, potom pridajte biele víno a nechajte odpariť.
2. Postupne pridávajte vývar a neustále miešajte, kým ryža nezačne mäknúť.
3. Na druhej panvici si orestujte kuracie stehná na oleji, dochuťte soľou, korením a tymiánom. Potom pridajte kúsky tekvice a spolu orestujte, kým tekvica nezmäkne.
4. Keď je ryža skoro hotová, pridajte tekvicu a kuracie mäso do rizota. Na záver vmiešajte nastrúhaný parmezán.
5. Podávajte horúce, ideálne s listovým šalátom.

Tekvicové placky s morčacím soté

Placky z tekvice sú skvelou a chrumkavou prílohou k morčaciemu soté, ktoré si pripravíte z morčacieho stehna alebo pŕs. Tento recept je výborný na výdatný obed alebo večeru plnú bielkovín a vlákniny.

Ingrediencie:
- 400 g tekvice
- 2 vajcia
- 2 lyžice hladkej múky
- soľ, čierne korenie
- olej na vyprážanie
- 500 g morčacieho mäsa (morčacie stehno alebo prsia)
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 ml smotany na varenie
- soľ, čierne korenie, tymián

Postup:
1. Ošúpte a nastrúhajte tekvicu na jemno. V miske zmiešajte s vajciami, múkou, soľou a korením. Zmes nechajte chvíľu postáť a potom na rozpálenom oleji smažte malé placky dozlatista.
2. Na druhú panvicu dajte olej, orestujte na ňom nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridajte kúsky morčacieho mäsa, dochuťte soľou, korením a tymiánom. Nechajte mäso orestovať, potom pridajte smotanu a dusíme, kým mäso nie je mäkké.
3. Podávajte placky s morčacím soté, ideálne s čerstvou zeleninou alebo šalátom.

Tekvica je skutočne univerzálna ingrediencia, ktorá sa hodí na sladké aj slané jedlá. Využite jej sezónu naplno a prineste do svojej kuchyne chuť jesene. Nezáleží, či si vyberiete prívarok, rizoto alebo placky – tekvica vám vždy prinesie kombináciu výborných chutí a výživových hodnôt. Skúste tieto recepty a objavte, ako lahodná môže byť tekvica na vašom tanieri.

Pozrite si produkty, ktoré sme vybrali pre Vás...


Fotogaléria


Zdielajte na sociálnych sieťach
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email 

<<  6/81 >>



Nastavenie súborov cookies
Na fungovanie našej webovej stránky používame nevyhnutné cookies (essential cookies) umožňujúce realizovať základné funkcionality webovej stránky. Tieto cookies môžete zakázať zmenou nastavení Vášho internetového prehliadača, čo však môže ovplyvniť fungovanie webovej stránky. Radi by sme tiež využívali dobrovoľné cookies (non-essential), ktoré nám pomôžu zlepšiť fungovanie našej webovej stránky. Pre ich povolenie, prosím, odkliknite súhlas.
Ochrana osobných údajov  |  Informácie o cookies
Súhlasím Prispôsobiť Odmietnuť
<Naspäť
Podrobné nastavenie cookies
Súbory cookie používame na zabezpečenie základných funkcií stránky a na zlepšenie vášho používateľského zážitku. Svoj súhlas pre každú kategóriu môžete kedykoľvek zmeniť.
<Nevyhnutné cookies
 
Technické súbory cookies sú nevyhnutné pre správne fungovanie našej webovej stránky. Tieto sa využívajú najmä na uchovávanie Vašich produktov v košíku, zobrazovanie obľúbených výrobkov, nastavenie Vašich preferencií a nákupného procesu. Pre využívanie technických cookies nepožadujeme Váš súhlas, ale spracúvame ich na základe nášho oprávneného záujmu. Váš prehliadač môžete nastaviť tak, aby blokoval alebo Vás upozorňoval na takéto súbory. V takom prípade však nemusia niektoré časti našej webovej stránky správne fungovať.
<Analytické cookies
 
Analytické cookies nám umožňujú meranie výkonu a počet návštev našej webovej stránky.
<Marketingové cookies
 
Marketingové cookies sú využívané reklamnými a sociálnymi sieťami na prispôsobenie zobrazovaných reklám tak, aby pre vás boli čo najzaujímavejšie.
Povoliť všetky Povoliť zvolené Odmietnuť
Uložiť Odmietnuť