Jeseň so sebou prináša okrem chladnejších dní aj sezónu tekvíc. Nádherné oranžové, žlté a zelené tekvice zdobia záhrady, balkóny či parapety, no táto zelenina ponúka omnoho viac než len estetický zážitok. Tekvica je bohatá na vitamíny A, C, E a skupiny B, minerály ako draslík, horčík a vápnik, a vďaka vysokému obsahu vlákniny je výborná pre trávenie. Má málo kalórií, ale poskytuje pocit sýtosti, čo z nej robí ideálnu surovinu do jedál pre tých, ktorí sa snažia o zdravý životný štýl.
Okrem toho je tekvica známa svojimi antioxidantmi, ktoré pomáhajú znižovať zápaly v tele a podporujú imunitný systém – ideálna výživa pre chladné jesenné dni. Navyše, v kuchyni je nesmierne všestranná. Dá sa z nej pripraviť polievka, pyré, koláče, rizoto, placky či chutné prívarky. V nasledujúcich receptoch vám ukážeme, ako si môžete pripraviť chutné a zdravé jedlá z tekvice, ktoré vás zahrejú a nasýtia počas jesene.
Tento tradičný slovenský pokrm získava na jesennej atmosfére, keď k nemu pridáme čerstvú tekvicu. Fašírky z mletého kuracieho mäsa sú ľahké a v kombinácii s jemným tekvicovým prívarkom vytvárajú lahodný obed alebo večeru.
Ingrediencie:
- 1 stredne veľká tekvica (napr. hokkaido)
- 500 g mletého kuracieho mäsa (kuracie prsia)
- 1 vajce
- 2 strúčiky cesnaku
- strúhanka (podľa potreby)
- soľ, čierne korenie, majoránka, mletá paprika
- 1 cibuľa
- 250 ml smotany na varenie
- trochu hladkej múky (na zahustenie prívarku)
- olej na vyprážanie
Postup:
1. Ošúpte a nakrájajte tekvicu na malé kocky. V hrnci orestujte na troche oleja nakrájanú cibuľu a pridajte tekvicu. Podlejte trochou vody a nechajte dusiť, kým tekvica nezmäkne.
2. Medzitým si pripravte fašírky. Mleté kuracie mäso zmiešajte s vajcom, cesnakom, strúhankou a korením. Tvarujte malé fašírky a smažte ich na oleji dozlatista.
3. Keď je tekvica mäkká, rozmixujte ju na hladký krém, pridajte smotanu a dochuťte soľou a korením. Ak je prívarok príliš riedky, môžete ho zahustiť múkou.
4. Fašírky podávajte s prívarkom, ideálne s kúskom čerstvého pečiva.
Rizoto je skvelý spôsob, ako využiť sezónnu tekvicu a pripraviť sýte, ale ľahké jedlo. Kuracie stehná dodajú rizotu chuť a mäkkosť, zatiaľ čo tekvica mu pridá jemnú sladkosť.
Ingrediencie:
- 300 g tekvice (hokkaido alebo maslová tekvica)
- 2 kuracie stehná vykostené
- 250 g ryže
- 1 liter kuracieho vývaru
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 100 ml bieleho vína
- 50 g parmezánu
- olivový olej
- soľ, čierne korenie, tymián
Postup:
1. Ošúpte a nakrájajte tekvicu na malé kúsky. Na panvici zohrejte olej a orestujte cibuľu a cesnak. Pridajte ryžu a nechajte ju zľahka orestovať, potom pridajte biele víno a nechajte odpariť.
2. Postupne pridávajte vývar a neustále miešajte, kým ryža nezačne mäknúť.
3. Na druhej panvici si orestujte kuracie stehná na oleji, dochuťte soľou, korením a tymiánom. Potom pridajte kúsky tekvice a spolu orestujte, kým tekvica nezmäkne.
4. Keď je ryža skoro hotová, pridajte tekvicu a kuracie mäso do rizota. Na záver vmiešajte nastrúhaný parmezán.
5. Podávajte horúce, ideálne s listovým šalátom.
Placky z tekvice sú skvelou a chrumkavou prílohou k morčaciemu soté, ktoré si pripravíte z morčacieho stehna alebo pŕs. Tento recept je výborný na výdatný obed alebo večeru plnú bielkovín a vlákniny.
Ingrediencie:
- 400 g tekvice
- 2 vajcia
- 2 lyžice hladkej múky
- soľ, čierne korenie
- olej na vyprážanie
- 500 g morčacieho mäsa (morčacie stehno alebo prsia)
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 ml smotany na varenie
- soľ, čierne korenie, tymián
Postup:
1. Ošúpte a nastrúhajte tekvicu na jemno. V miske zmiešajte s vajciami, múkou, soľou a korením. Zmes nechajte chvíľu postáť a potom na rozpálenom oleji smažte malé placky dozlatista.
2. Na druhú panvicu dajte olej, orestujte na ňom nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridajte kúsky morčacieho mäsa, dochuťte soľou, korením a tymiánom. Nechajte mäso orestovať, potom pridajte smotanu a dusíme, kým mäso nie je mäkké.
3. Podávajte placky s morčacím soté, ideálne s čerstvou zeleninou alebo šalátom.
Tekvica je skutočne univerzálna ingrediencia, ktorá sa hodí na sladké aj slané jedlá. Využite jej sezónu naplno a prineste do svojej kuchyne chuť jesene. Nezáleží, či si vyberiete prívarok, rizoto alebo placky – tekvica vám vždy prinesie kombináciu výborných chutí a výživových hodnôt. Skúste tieto recepty a objavte, ako lahodná môže byť tekvica na vašom tanieri.