Mäso z hydiny obsahuje bielkoviny, vitamíny, minerálne látky, stopové prvky, nenasýtené mastné kyseliny a iné živiny, ktoré sú pre ľudský organizmus nesmierne prospešné. Viete prečo sú zdravšie práve tie domáce?
Kvalitu mäsa významne ovplyvňuje kŕmenie hydiny. Ručne kŕmené domáce kačice majú mäso nielen jemnejšie a chutnejšie, ale aj výživnejšie a ľahšie stráviteľné. Rozhoduje aj voľný výbeh, čerstvá pastva a vzduch. Domáce kačice majú slamené podstielky a lepšiu hygienu, čo je u dospelých jedincov vidieť aj na zrelosti peria. Veľa prezradí aj stupeň osvalenia, ktorý priamo závisí na druhu kŕmnej zmesi a dĺžke výkrmu.
Chov domácich kačíc tradičným spôsobom nepozná pridávanie antibiotík a prípravkov podporujúcich rast hydiny do kŕmnych zmesí. Pri baliacom procese nepoužíva konzervačné prípravky, chemické látky či plyny, ktoré predlžujú trvanlivosť mäsa. Výrobný proces prebieha pod neustálou kontrolou a kvalitu mäsa dokumentujú aj laboratórne testy.
Bielkoviny sú nevyhnutné pre ľudské bunky, tkanivá, enzýmy aj hormóny. Pomáhajú pri regenerácii a raste svalovej hmoty. Sú dôležité pre metabolizmus, imunitu, bunkový cyklus aj bunkovú signalizáciu. V ľudskom tele zastávajú regulačnú aj stavebnú funkciu. Bielkoviny sú základnou stavebnou jednotkou tela a nie náhodou sa hovorí sa, že poctivo ručne kŕmená kačica obsahuje aj poctivé bielkoviny.
Mäso z domácich, ručne kŕmených kačíc, obsahuje viac vitamínov skupiny B, vitamíny A, E, K a tiež má väčšie množstvo minerálov a stopových prvkov - horčíka, draslíka, vápnika, zinku, selénu a iných. Vitamíny skupiny B sú pre človeka nevyhnutné pre rast a tvorbu energie v bunkách. K dobrému fungovaniu ich potrebuje nielen metabolizmus, ale aj červené krvinky, kosti a iné orgány.
Mäso z domácich kačíc obsahuje prospešné tuky - omega-3 a omega-6 nenasýtené mastné kyseliny, ktoré majú pre človeka a jeho zdravie zásadný význam. Keďže si ich telo nedokáže vytvoriť, je dôležité, aby ich prijímalo v strave. Aj preto je konzumácia mäsa z hydiny dôležitá, no netreba zabudnúť, že mäso z tej domácej je neporovnateľne výživnejšie a zdravšie.